18 Ιουλίου 2013

Συμφωνία με την γερμανική KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία του "Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου" υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW δρ Ούλριχ Σρέντερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, το απόγευμα της Πέμπτης.

Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:
-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.
-Το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να συνεισφέρει στο Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. 
- Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. 
-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η KfW στηρίζει έμπρακτα αυτήν την υπόθεση και εκτιμάται ότι η στήριξη αυτή θα πείσει και άλλους επενδυτές να γίνουν μέτοχοι.
Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο από από ελληνικές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τέλος προβλέπεται ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί ως το τέλος του χρόνου, με αρχικό κεφάλαιο 450 εκατ. ευρώ.
_________________
Πηγές:http://www.ethnos.gr και http://www.capital.gr 18.06.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου