19 Δεκεμβρίου 2013

Η απώλεια εμπιστοσύνης και η "λύση".

Αφηρημένο ...Χιούμορ

"... Ο λαός έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης,
Και δεν μπορεί να την επανακτήσει,
παρά μόνο διπλασιάζοντας την εργασία του.
Μα δεν θα ήταν ευκολότερο, σε αυτή την περίπτωση,
η κυβέρνηση να διαλύσει τον λαό και να εκλέξει άλλον;"

Πικρό χιούμορ και ειρωνεία από τον Μπέρτολντ Μπρεχτ στο ποίημά του "Η λύση"*.

Μα γιατί το θυμήθηκα τώρα; έπρεπε να περάσουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια βαθιάς κρίσης, βαδίζοντας στο πέμπτο; Ίσως κάποιες αμυδρές ελπίδες υπήρχαν ακόμη...

Τώρα πια, η χρεοκοπία του πολιτικού μας συστήματος είναι γεγονός. Η χαμένη αξιοπιστία των πολιτικών μας, με τίποτα δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανακτηθεί. Με άλλα λόγια ο λαός έχει πλέον χάσει την εμπιστοσύνη του στους εκάστοτε κυβερνώντες, σε όλους τους μέχρι τώρα διαχειριστές της κρίσης, ίσως και στους επόμενους.

Αλλά και η κυβέρνηση, δεν εξηγείται αλλιώς, θα πρέπει και αυτή να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ...στο λαό. Συνέχεια του κόβει μισθούς - συντάξεις, του ζητά να δουλέψει παραπάνω με μικρότερη αμοιβή (τον κάνει "πιο ανταγωνιστικό" λέει), τον υπερφορολογεί (σε αποδοχές που έχει ή δεν έχει, σε ακίνητα, σε κινητές αξίες, σε αυτοκίνητα, σε οτιδήποτε σοφίζονται οι εγκέφαλοι του υπουργείου), του προσφέρει απλόχερα ανεργία - πείνα - εξαθλίωση, τον διαλύει, και αυτός ο λαός εκεί, ακόμη στέκει όρθιος.

Και τώρα, με τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση του πουλά ελπίδα ("ανάκαμψη" τη λέει τώρα) για να μπορέσει να αντέξει μέχρι την πλήρη, την ολοκληρωτική του διάλυση. Γιατί η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει (κάτι σαν το μνημόνιο και αυτή), και για να δικαιολογεί την παρουσία της, προς το παρόν χρειάζεται αυτό το λαό. 

Και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο λαός αυτός δεν αντέξει πια και διαλυθεί; Ε, και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει "λύση". Η κυβέρνηση θα εκλέξει άλλον...

_________________
* Σημείωση: Το ποίημα του Μπέρτολντ Μπρεχτ "Η λύση", γράφτηκε για την εργατική εξέγερση που συντάραξε την Ανατολική Γερμανία, και με μεγαλύτερη ένταση το Ανατολικό Βερολίνο, στα μέσα Ιουνίου του 1953. Τότε που περίπου 400.000 εργάτες κατέβηκαν σε απεργία, με αφορμή την απαίτηση του καθεστώτος για "περισσότερη εργασία με τον ίδιο μισθό". Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τα αρχικά εργατικά αιτήματα μετατράπηκαν σε πολιτικά, με συνέπεια τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης από τους ανατολικογερμανούς αστυνομικούς και τους σοβιετικούς στρατιώτες με τα άρματα. Τα θύματα ήταν εκατοντάδες και οι συλλήψεις χιλιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου