13 Δεκεμβρίου 2013

Ανησυχίες μετά την εκτέλεση του Τσανγκ Σονγκ Θαέκ στη Β. Κορέα

Η εκτέλεση του άλλοτε πανίσχυρου θείου του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, αναζωπύρωσε τους φόβους πολιτικής αστάθειας στο απομονωμένο και οπλισμένο με πυρηνικά ασιατικό κράτος.

Ο Τσανγκ Σονγκ Θαέκ, θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη και μέχρι πρότινος το νούμερο 2 του καθεστώτος, εκτελέστηκε, καθώς ειδικό στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για προδοσία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. «Ο κατηγορούμενος Γιανγκ συγκέντρωσε δίπλα του ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε μια αντεπαναστατική φράξια στην οποία ήταν αρχηγός για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς υπέπεσε στο φρικτό έγκλημα της προσπάθειας ανατροπής του κράτους», ανέφερε το KCNA. Σε εκτεταμένη και λεπτομερή ανακοίνωση, το πρακτορείο χαρακτηρίζει τον εκτελεσθέντα «κατάπτυστο ανθρώπινο απόβρασμα… χειρότερο από σκύλο».

Ο Τσανγκ θεωρείτο μέντορας του ανιψιού του στη μεταβατική φάση ανάληψης της ηγεσίας μετά το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011. Ήταν παντρεμένος με την αδελφή του θανόντος ηγέτη και κατείχε θέσεις – κλειδιά, μεταξύ άλλων εκείνη του αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας, κορυφαίου στρατιωτικού σώματος της χώρας.

Προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει:

Αναλυτές θεωρούν ότι η εκτέλεση Τσανγκ θα μπορούσε να σημάνει αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκκαθαρίσεις εκατοντάδων ατόμων τα οποία συνδέονταν με την κομματική του ομάδα, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ένδειξη αστάθειας του καθεστώτος.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Κον Τζιίν υποσχέθηκε «υψηλή ετοιμότητα» μετά την εκκαθάριση του Τσανγκ Σονγκ Θαέκ.

Η Ιαπωνία αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ενώ οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «άλλη μία εκδήλωση της ακραίας κτηνωδίας του βορειοκορεατικού καθεστώτος».

Η Κίνα χαρακτήρισε, από την πλευρά της, την εκτέλεση ως «εσωτερικό ζήτημα» και ευχήθηκε σταθερότητα στη «γειτονική χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει την τρίτη πυρηνική της δοκιμή το Φεβρουάριο, συναντώντας την καταδίκη των μεγάλων δυνάμεων. Η Πιονγιάνγκ είχε εξαπολύσει τότε απειλές για χτυπήματα κατά Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και ΗΠΑ.

______________
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου