28 Δεκεμβρίου 2013

Ταξίδια: Βιέννη, στο Ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom).

Δεν νοείται να επισκεφθεί κάποιος τη Βιέννη και να μην περάσει κάποιες ώρες στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom), το σύμβολο της πόλης, το επίκεντρο πολλών σημαντικών γεγονότων στην ιστορία του αυστριακού έθνους. 

Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου, στη σημερινή του μορφή, σε μεικτό ρομανικό και γοτθικό ρυθμό, φέρεται ως κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, με κυριότερο χαρακτηριστικό την πολύχρωμη, ψηφιδωτού ύφους, στέγη του. 

Λίγα λόγια και αρκετές φωτογραφίες, από την επίσκεψή μας εκεί, στη συνέχεια: 

  

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) αποτελεί έδρα της Μητρόπολης της Βιέννης και του Αρχιεπισκόπου της. Είναι κτισμένος στο κέντρο της πόλης, πάνω σε ερείπια δύο παλαιότερων ναών. Το 1137 τίθεται ο θεμέλιος λίθος του ναού και μία δεκαετία αργότερα, η ημιτελής εκκλησία, σε ρομανικό αρχικά ρυθμό, καθαγιάζεται προς τιμή του Αγίου Στεφάνου. Αν και το αρχικό κτήριο είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 1160, αλλεπάλληλες ανακατασκευές και επεκτάσεις κυρίως σε γοτθικό ρυθμό καταγράφονται μέχρι το 1511. Από τότε οι επισκευές και βελτιώσεις είναι συνεχείς και επεκτείνονται μέχρι τις μέρες μας.

 

Κυρίαρχο δομικό στοιχείο του ναού είναι ο ασβεστόλιθος, ενώ το μέγεθός του υπολογίζεται σε 107 μ. μήκος και 40 μ. πλάτος. Στο υψηλότερο σημείο του, στο νότιο πύργο, φτάνει τα 136 μ. ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Η κατασκευή του νότιου πύργου διήρκεσε 65 χρόνια (από το 1368 έως το 1433). Κατά την Πολιορκία της Βιέννης (το 1529) και κατά τη Μάχη της Βιέννης (το 1683), ο πύργος χρησίμευσε ως παρατηρητήριο της πολιορκούμενης Βιέννης. Ο βόρειος πύργος αρχικά προοριζόταν να αποτελεί αντικατοπτρισμό του νοτίου, ωστόσο το εγχείρημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το ύψος του να φτάνει στο μισό περίπου (δεν ξεπερνά τα 68 μ) από εκείνο του νότιου πύργου. 


Η κύρια είσοδος στην εκκλησία λέγεται και «Πύλη των Γιγάντων» ή Riesentor. 

Το κεντρικό κλίτος του ναού

Το εκκλησιαστικό όργανο στον Άγιο Στέφανο 


Προς το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ο Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου υπέστει σημαντικές καταστροφές. Ευτυχώς τα πλέον πολύτιμα έργα τέχνης διασώθηκαν. Η αποκατάσταση του ναού άρχισε αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, ξανάνοιξε τις πύλες του στις 12 Δεκεμβρίου 1948 και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 1952




Φωτο επάνω και κάτω: Το κεντρικό κλίτος του ναού - στο βάθος διακρίνεται η Κύρια Αγία Τράπεζα


Σήμερα ο Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου διαθέτει συνολικά 23 καμπάνες. Λέγεται ότι ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ανακάλυψε την ολοσχερή απώλεια της ακοής του όταν, βλέποντας τα πουλιά να πετούν ξαφνικά έξω από το καμπαναριό, δεν μπορούσε να ακούσει τον ήχο από τις καμπάνες. 

Η καμπάνα του βορείου Πύργου, γνωστή ως Πούμμεριν (Pummerin), είναι ένα ισχυρό σύμβολο της Βιέννης που κατά κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζει το ταραγμένο παρελθόν της πόλης. Η αρχική καμπάνα είχε κατασκευαστεί από τα κανόνια που άφησαν πίσω τους οι Τούρκοι, όταν εγκατέλειψαν τη Βιέννη το 1683. Το 1945, η καμπάνα έπεσε μέσα από τη στέγη, όταν μια πυρκαγιά έπληξε τον 'Αγιο Στέφανο. Έτσι, τα υπολείμματα της παλιάς, κατασκευάστηκε μια νέα ακόμα μεγαλύτερη καμπάνα.


Κάποια στιγμή το βραδάκι, ενώ πίναμε τον καφέ μας σε μια καφετέρια δίπλα στον 'Αγιο Στέφανο, ακούστηκε μια πανδαισία ήχων από καμπάνες. Χτυπούσαν τόσο αρμονικά, λες και έπαιζε κάποια ορχήστρα. Ήταν ένα υπέροχο άκουσμα, που όμως έχει την ιστορία του: Το 1258 μια μεγάλη πυρκαϊά κατέστρεψε μεγάλο μέρος του αυθεντικού κτιρίου του ναού, στη θέση του οποίου οικοδομήθηκε μια μεγαλύτερη κατασκευή (σε ρομανικό ρυθμό). Η επέκταση αυτή καθαγιάστηκε το 1263 και εορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο, με τη σπάνια κωδωνοκρουσία της καμπάνας της γνωστής ως «Pummerin», επί τρίλεπτο το βράδυ.


Και μια ευχάριστη έκπληξη για μένα: Το βραδάκι μέσα στον 'Αγιο Στέφανο μάθαμε ότι θα είχε ένα συνδυασμό λειτουργίας και συναυλίας (το συνηθίζουν) με ζωντανή μουσική από βιεννέζικη ορχήστρα. Θα έπαιζαν το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (ήταν η μέρα που τιμούσαν τους νεκρούς). Φυσικά και δεν χάσαμε την ευκαιρία, πήγαμε και παρακολουθήσαμε ολόκληρη τη μουσική αυτή ιεροτελεστία. Πράγματι ήταν κάτι το φανταστικό και ήταν ...εντελώς δωρεάν!

Για το afirimeno.com 
Κείμενα και Φωτογραφίες: Takis Ant
Με πληροφορίες για τα ιστορικά κλπ στοιχεία από: http://el.wikipedia.org/wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου