21 Δεκεμβρίου 2013

Υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΕ η S&P

Η Standard & Poor’s (S&P) υποβάθμισε χθες την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, επικαλούμενη ανησυχίες για τις συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό, προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

«Κατά την άποψή μας, οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ έχουν γίνει πιο αμφιλεγόμενες, υποδηλώνοντας αυτό που θεωρούμε ως αύξηση του ρίσκου για τη στήριξη της ΕΕ από κάποια κράτη-μέλη», αναφέρει ο οίκος S&P σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η S&P διατήρησε σταθερή την προοπτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο οίκος δεν έχει πρόθεση να μεταβάλει την αξιολόγησή του για την ΕΕ μεσοπρόθεσμα.

Η υποβάθμιση της αξιολόγησης δεν επηρεάζει τις κρατικές αξιολογήσεις μεμονωμένων κρατών-μελών, ανέφερε ο οίκος, πρόσθεσε ωστόσο ότι "κατά τη γνώμη μας, η συνολική πιστοληπτική ικανότητα των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποχωρήσει".

Η Standard & Poor΄s αναφέρει ότι η συνοχή μεταξύ των μελών της ΕΕ έχει μειωθεί και ότι ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να αρνηθούν τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε αναλογική βάση. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε κατηγορηματικά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors να αφαιρέσει το τριπλό "AAA" από την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξαιτίας των όλο και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών για θέματα προϋπολογισμού.

_____________
Πηγές: www.capital.gr και www.naftemporiki.gr 20.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου