19 Δεκεμβρίου 2013

Ε.Ε.: Συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση

Σε συμφωνία, ιστορική την χαρακτηρίζουν κάποιοι, σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (ecofin), μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη "Ναυτεμπορική", η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού, αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.



Θα είναι ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος θα επιτρέψει οι οικονομικές κρίσεις να μην επιβαρύνουν τα δημοσια οικονομικά των κρατών της Ευρωζώνης.

Ο πρώτος πυλώνας, η ενιαία επίβλεψη που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2014 και είχε κι αυτός απαιτήσει ολονύκτιες διαβουλεύσεις πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε ό,τι αφορά τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες.

Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.

Ο μηχανισμός θα συμπληρωθεί από ένα ενιαίο ταμείο, το οποίο θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της. Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν περάσουν 10 χρόνια.

Το ταμείο αυτό, η ίδια η ύπαρξη του οποίου δεν αντιμετωπιζόταν πάντα θετικά από το Βερολίνο, θα είναι αρχικά τμηματικό: κάθε τμήμα θα τροφοδοτείται από τις τράπεζες ενός κράτους και δεν θα επιτρέπεται να διασώζει παρά τις τράπεζες του κράτους αυτού. Όμως τα τμήματα αυτά θα εξαφανισθούν σταδιακά για να καταλήξουν έπειτα από 10 χρόνια σ' ένα ενιαίο ταμείο.

________________
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/744511 στις 19.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου