2 Δεκεμβρίου 2013

Φιλοευρωπαϊκή «έκρηξη» στην Ουκρανία

Ημέρες που θυμίζουν την "Πορτοκαλί Επανάσταση" ζει το Κίεβο, όπου χθες διαδήλωσαν τουλάχιστον 100.000 (κάποια ΜΜΕ μιλούν για 300.000) Ουκρανοί, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του προέδρου της χώρας τους, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το πλήθος, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, έσπευσε στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την επανάληψη της διαδικασίας προσέγγισης με την ΕΕ που διεκόπη την περασμένη εβδομάδα.

Η ένταση έχει μεταφερθεί στους δρόμους, διαδηλωτές κατόρθωσαν να εισέλθουν στο δημαρχείο και να καταλάβουν ένα τμήμα του. Συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν και κοντά στο προεδρικό γραφείο, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών.

Όμως, γιατί ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ;

Σίγουρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε ασφυκτικές πιέσεις. Η συμφωνία Ουκρανίας-ΕΕ, πέρα από σοβαρό πλήγμα στο κύρος της Ρωσίας, θα προκαλούσε και σημαντικές οικονομικές απώλειες, δεδομένου ότι η Ουκρανία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας και τον βασικότερο δίαυλο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η ουκρανική αγορά θα άνοιγε πλήρως στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "Έθνος", προσέφεραν στην Ουκρανία μόλις 610 εκατ. ευρώ, ως οικονομική βοήθεια, ενώ για το δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων που έχει συνάψει η χώρα με το ΔΝΤ (μέχρι σήμερα έχει λάβει μόλις το 20%) απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας και "διαρθρωτικές αλλαγές".

Αντίθετα, ο Πούτιν προσέφερε στην Ουκρανία γύρω στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ήδη υπάρχοντα δάνεια και μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο της Gazprom.

Ο Γιανουκόβιτς, που όπως επισημαίνουν Ουκρανοί αναλυτές «ιππεύει σε δύο άλογα προς διαφορετικές κατευθύνσεις, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας», φοβήθηκε πιθανόν κοινωνικές αναταράξεις, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να στραγγαλίσει την ουκρανική οικονομία, ρίσκο που δεν τόλμησε να πάρει, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2015.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί την απαίτηση για την απελευθέρωση της Τιμοσένκο, η οποία το 2011 καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και η οποία κάλεσε τους Ουκρανούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αφού αυτομάτως θα γινόταν η κυριότερη αντίπαλός του στις εκλογές και πιθανή νικήτρια.

______________
Πηγή: /www.ethnos.gr 02.12.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου