24 Μαρτίου 2014

Influent: Ξένες γλώσσες για Gamers!

FPS, RTS, RPG, MMO... Τι θα λέγατε για ένα First* Person Language Learner? Δεν πρόκειται για αστείο. Το παιχνίδι εκμάθησης λεξιλογίου - δημιουργία ενός και μοναδικού προγραμματιστή - λέγεται Influent και έγινε πριν από λίγες ημέρες διαθέσιμο σε ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Steam και το Humble Store.

Μαθαίνω παίζοντας

Το παιχνίδι με απλά λόγια: Σε ένα ευχάριστο τρισδιάστατο καρτούν περιβάλλον, ελέγχετε σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο ένα συμπαθητικό χαρακτήρα, ο οποίος κινείται εντελώς ελεύθερα μέσα σε ένα απλό καθημερινό** διαμέρισμα και μαθαίνει νέες λέξεις σε μια γλώσσα της επιλογής σας ανακαλύπτοντας τα διάφορα αντικείμενα στο σπίτι. Ο παίκτης μπορεί να περπατήσει, να σκύψει, να ανοίξει πόρτες-συρτάρια-ντουλάπες κ.α., να κάνει zoom in-zoom out, ακόμη και να πετάξει με ένα αεροπλανάκι που πυροβολά (όταν φτάσει σε ένα προχωρημένο επίπεδο στο παιχνίδι), δημιουργώντας έτσι ένα πολύ διαδραστικό περιβάλλον μάθησης.



Για να μην είναι απλώς ένα βαρετό βοήθημα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά πραγματικά ένα παιχνίδι, ο χαρακτήρας σας μπορεί να διαλέξει μια σειρά από αντικείμενα και το παιχνίδι στη συνέχεια τον προκαλεί να τα ξαναβρεί με τυχαία σειρά. Κάθε λέξη αποκτά ένα αστέρι όταν ο παίκτης την βρει τρεις φορές σωστά (και θεωρείται εφεξής "mastered") και βοηθούν να κατακτήσετε τα διάφορα achievements του παιχνιδιού, όπως πχ να μάθετε 200 λέξεις, να βρείτε 100 λέξεις μόνο ακούγοντάς τις (χωρίς να τις βλέπετε και γραμμένες δηλ.), να βρείτε 10 λέξεις που έχουν να κάνουν με βιντεοπαιχνίδια κ.λ.π.



Το παρόν και το μέλλον του influent

Επί του παρόντος το παιχνίδι υποστηρίζει 10 γλώσσες (γιαπωνέζικα, κινέζικα mandarin, ισπανικά, αγγλικά, γαλλικά, σουηδικά, βουλγάρικα, γερμανικά, λατινικά και κορεάτικα), σύντομα θα έρθουν ακόμη 8 γλώσσες (ρώσικα, ιταλικά, αραβικά, πορτογαλικά, δανέζικα, ινδικά, ταϊλανδέζικα και τούρκικα) και επίσης είναι σε φάση σχεδιασμού άλλες 9 γλώσσες (εσπεράντο, φιλιπινέζικα tagalog, κινεζικά cantonese, φινλανδικά, ΕΛΛΗΝΙΚΑ, Ιρλανδικά Gaelic, Εβραϊκά, πολωνικά και χαβανέζικα). Το interface (δηλ. η γλώσσα στην οποία βλέπετε τη μετάφραση) υποστηρίζει αγγλικά και γιαπωνέζικα.



Κάθε γλώσσα έχει μεταξύ 400-500 λέξεις - κυρίως ουσιαστικά συν μερικά ρήματα ή επίθετα που σχετίζονται με κάποια από αυτά τα ουσιαστικά. Σε κάθε λέξη μπορεί να δει πως γράφεται, πως προφέρεται και σε μερικές περιπτώσεις δημοφιλή συνώνυμα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το παιχνίδι δεν είναι ένα πλήρες πακέτο εκμάθησης για ξένες γλώσσες, αλλά πολύ περισσότερο ένα "συμπλήρωμα", το οποίο βοηθά στην εκμάθηση (ενός περιορισμένου) λεξιλογίου. Ορισμένοι χρήστες ανέφεραν πως τους βοήθησε να μάθουν πιο γρήγορα τις λέξεις σε σχέση με άλλες παραδοσιακές μεθόδους (όπως πχ flashcards), οπότε διατηρεί τη χρησιμότητά του πέρα από παιχνίδι και ως σοβαρό εργαλείο εκμάθησης.



Ο δημιουργός του παιχνιδιού χρηματοδοτήθηκε μέσω kickstarter και σχεδιάζει, εφόσον οι πωλήσεις πάνε καλά, να ανοίξει ένα μικρό στούντιο, να προσλάβει καλλιτέχνες και να εξελίξει το παιχνίδι. Ένα δημοφιλές αίτημα του κοινού φαίνεται να είναι περισσότερα περιβάλλοντα (π.χ. περιβάλλον εργασίας, εστιατορίου, καφετέριας κ.α.).


* Για την ακρίβεια το παιχνίδι ξεκινά ως third person και ο παίκτης μπορεί να μεταβεί σε θέαση first person όποτε θέλει και κυρίως για να δει μικρά αντικείμενα πχ μέσα σε ένα συρτάρι.

** Για την ακρίβεια το διαμέρισμα είναι πιο πολύ στο στυλ ενός 30άρη άνδρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε θα βρείτε μέσα και γυναικεία είδη φυσικά.





Petros Ant / afirimeno.com

1 σχόλιο: