7 Ιουλίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 7.7.2015

(upd) Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής σήμερα: Χωρίς προτάσεις προσήλθε στο σημερινό Eurogroup η ελληνική αντιπροσωπεία. 
Aνακοίνωση του Eurogroup: Μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε επίσημα ότι περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM αύριο, Τετάρτη, 8 Ιουλίου.
Κατόπιν θα ζητήσει από τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να αξιολογήσουν και να αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης. «Ολα αυτά πρέπει να είναι ζήτημα ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η Αθήνα θα υποβάλλει αιτήματα και προτάσεις την Τετάρτη, μέσω επιστολής την οποία θα στείλει στους θεσμούς. 
kathimerini.gr 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Γιούνκερ - Ολάντ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. 
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Σύντομα κοινή Συνέντευξη Τύπου
kathimerini.gr 

Μέρκελ: "Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Και υπήρχε ένα σαφές "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμα τη βάση να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Μας έχουν απομείνει ελάχιστες ημέρες και περιμένουμε να ακούσουμε τι θα μας πει ο Ελληνας πρωθυπουργός", δήλωσε κατά την άφιξή της η Γερμανίδα καγκελάριος. 
kathimerini.gr  

Ολάντ: "Περιμένουμε αξιόπιστες προτάσεις. Ολοι πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη, ευθύνη και ταχύτητα. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνέχεια με την Ελλάδα". 
kathimerini.gr 

Τρία σενάρια εξετάζουν οι Βρυξέλλες: Ενα νέο πρόγραμμα που απαιτεί πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά. Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOU. Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Οι ευρωπαϊκές χώρες στη μέγιστη πλειοψηφία τους είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου. 
kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Τρία σενάρια εξετάζουν οι Βρυξέλλες 


Γιούνκερ: «Οι Ελληνες ψηφοφόροι μίλησαν και θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν με την ψήφο τους. Πρέπει να κατανοήσουμε τι σήμαινε το δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν «όχι» πάνω σε ένα κείμενο που δεν υφίσταται. Το κείμενο που είπαν «οχι» είχε ήδη ξεπεραστεί. Δεν ήταν το κείμενο που ανταποκρινόταν στο κείμενο των διαπραγματεύσεων». τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Και θα ζητήσω σήμερα διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό. Πρέπει να βάλουμε το Εγώ μας σε δεύτερη μοίρα. είμαι κατά ενός Grexit».
tovima.gr 

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild» ο κ. Έτινγκερ, Ευρωπαίος Επίτροπος της Γερμανίας, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής οικονομίας, σημειώνει ότι κατά τη γνώμη του η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από ένα παράλληλο νόμισμα. «Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα που ξεκινά τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη», επισημαίνει και συνεχίζει, διευκρινίζοντας: «Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Η Ελλάδα, αν και είναι μέλος της νομισματικής ένωσης, αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ευρώ».
skai.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου