25 Ιουλίου 2015

Ernst & Young: Οι επιπτώσεις ενός Grexit

Ακόμη και σε ένα συμφωνημένο Grexit, το οποίο θα περιλάμβανε και «κούρεμα» του δημόσιου χρέους κατά 50% και διατήρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα μας, η οικονομία και η κοινωνία θα βίωναν ένα άνευ προηγουμένου σοκ, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & YoungΑμεση υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος τουλάχιστον κατά 50% που θα οδηγούσε σε άμεση μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 25% και του πραγματικού ΑΕΠ από 15% έως 20%, εκτίναξη του πληθωρισμού και της ανεργίας και μείωση των πραγματικών μισθών, των δανειοδοτήσεων και των επενδύσεων θα ήταν κάποιες από τις επιπτώσεις ενός "ιδεατού" ή αισιόδοξου Grexit.  

Η μελέτη της Ernst & Young (EY), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics, δεν αναλύει καθόλου το ακραίο σενάριο μιας άτακτης εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος, με παράλληλη καταγγελία των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. «Οι συνέπειες του σεναρίου αυτού», τονίζει η EY, «είναι αδύνατον να αποτιμηθούν, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε δραματική μείωση του ΑΕΠ, παρατεταμένη αστάθεια και αβεβαιότητα και έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η προοπτική επανόδου σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας δεν θα μπορούσε να οριοθετηθεί χρονικά». 

Ορισμένα πιο αναλυτικά στοιχεία της μελέτης της EY:
Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, κατά τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε όρους ευρώ, λόγω της συνδυαστικής επίδρασης της οικονομικής συρρίκνωσης και της υποτίμησης θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 11.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα επίπεδα των 17.000 ευρώ το 2014. 
Στη μελέτη τονίζεται ότι ένα ιδεατό, οργανωμένο Grexit δεν θα σηματοδοτούσε το τέλος της λιτότητας – αντίθετα, το υψηλό χρέος θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης. 
Ακόμη και στο υποθετικό σενάριο της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 50%, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος κατά περίπου 50%, της αδυναμίας μετατροπής του χρέους σε δραχμές και της μείωσης του ΑΕΠ, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα συνέχιζε να κυμαίνεται στο 130%.
Το τραπεζικό σύστημα μετά το Grexit θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας. Η μείωση στην παροχή νέων δανείων θα οδηγούσε τις επενδύσεις σε μείωση άνω του 30% κατά τα δύο πρώτα έτη, και θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μόλις μετά το τρίτο έτος.
Οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν απότομα την περίοδο της εξόδου, καθώς η μείωση των εισοδημάτων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης για τον τομέα. Από την άλλη πλευρά, μεσοπρόθεσμα η ζήτηση για ελληνικά ακίνητα, κυρίως από ξένους επενδυτές, είναι πιθανό να αυξηθεί.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, εκτιμάται ότι βραχυπρόθεσμα οι εξαγωγές θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς. Ο τουρισμός, μαζί με άλλες δραστηριότητες με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η ναυτιλία, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα, είναι, θεωρητικά, πιθανό να ενισχυθούν αρχικά από την υποτίμηση, καθώς οι εξαγωγές τους θα αυξηθούν. Ωστόσο σχεδόν στο σύνολό τους οι εξαγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας βασίζονται σε εισαγόμενα υλικά παραγωγής, το κόστος των οποίων θα εκτοξευθεί λόγω της υποτίμησης, μειώνοντας σημαντικά το όποιο όφελος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Πιθανή θα ήταν και η εκδήλωση κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων, των οποίων οι έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr 24.07.2015
Περισσότερα στο:
Οδυνηρό ακόμα και το ελεγχόμενο Grexit 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου