25 Ιουλίου 2015

Χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος ανασφάλιστων καταθέσεων αν η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς, όπως προκύπτει από την κοινοτική οδηγία, που ενσωματώθηκε λίγες μέρες πριν στο εθνικό δίκαιο, η διάταξη για το bail in ανασφάλιστων καταθέσεων ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2016.
 
Το θέμα ανέδειξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή (κατά την συζήτηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων της Συμφωνίας) τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα κουρέματος καταθέσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι ενέργειες της ανακεφαλαιοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης. 

Με βάση όσα προβλέπει η ψηφισθείσα από τη Βουλή κοινοτική οδηγία, οι ανασφάλιστες (άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ανά δικαιούχο και τράπεζα) καταθέσεις, δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους μετόχους καθώς και τους κατόχους υβριδικών τίτλων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης.

Εξάλλου στο τρίτο πακέτο βοήθειας προβλέπεται ποσό 25 δισ. ευρώ για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ενώ μόλις πρόσφατα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες στα 15,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ύψος των ανασφάλιστων (άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) καταθέσεων ανέρχεται περίπου σε 30 δισ. επί συνόλου 120 δισ. ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για καταθέσεις επιχειρήσεων ή φορέων και ενδεχόμενο κούρεμα θα ενίσχυε τον κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας, ο οποίος έχει ήδη αυξηθεί μετά την επιβολή των capital controls.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το υφιστάμενο πλαίσιο εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Πηγή: Με στοιχεία από το www.euro2day.gr 
Περισσότερα στο:
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1350238/horis-koyrema-katatheseon-h-anakefalaiopoihsh.html

Σχετική ανάρτηση:
Fitch: Στα 15,9 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

1 σχόλιο:

  1. Ως το τέλος του έτους σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα με τα stress tests και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας και της ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής SSM, δεν προβλέπεται η προσφυγή στα χρήματα των καταθετών (bail in) για τη διάσωση των τραπεζών. Κορυφαίες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνουν ότι με τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες. Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή