16 Ιουλίου 2015

Οι πρώτες θετικές επιπτώσεις της ψήφισης των προαπαιτούμενων από το ελληνικό Κοινοβούλιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 900 εκατ. ευρώ την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA), οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής για την χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ΕFSM των 28 της Ε.Ε, ισχυρή αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ γίνεται λόγος για περιορισμένο έστω άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα. 
Είναι λοιπόν εμφανείς οι πρώτες θετικές επιπτώσεις μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από το ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Ειδικότερα:

ΕΚΤ: Αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ Την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας που χορηγεί στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου από τη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η αύξηση ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ για μία εβδομάδα.
«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».
Ο Μάριο Ντράγκι εκτίμησε ότι τα 25 δισ. ευρω τα οποία προβλέπει το νέο πρόγραμμα να διατεθούν για τις τράπεζες, επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Σημείωσε επίσης πως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ελλάδα θα αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποπληρωθεί και το ΔΝΤ.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/979320/auksisi-tou-ela-apofasise-i-ekt

Το Eurogroup ενέκρινε τριετές πακέτο στήριξης για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επι της αρχής για την χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ΕFSM των 28 της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αφού καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα εθνικά κοινοβούλια χωρών-μελών της Ευρωζώνης εγκρίνουν την συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Ηδη, η φινλανδική Βουλή έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την χρηματοδότηση-γέφυρα και την έναρξη συνομιλιών για το τρίτο πακέτο.
Η απόφαση του Eurogroup ελήφθη παρά τις αντιστάσεις της Βρετανίας, που μέσω του υπουργού Οικονομικών της, Τζορτζ Οσμπορν, είχε εκφράσει πολύ έντονες αντιρρήσεις στο Ecofin της Τρίτης.
Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης χαιρετίζουν την ψήφιση των προαπαιτούμενων στο ελληνικό Κοινοβούλιο και παράλληλα τονίζουν πως ο δρόμος προκειμένου να κάτσουν ξανά όλες οι πλευρές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είναι ανοικτός.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/823833/article/epikairothta/politikh/to-eurogroup-enekrine-trietes-paketo-sthri3hs-gia-thn-ellada 

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. 
Ισχυρή αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά την αύξηση του ELA από την ΕΚΤ γεγονός που θα οδηγήσει όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες στο άνοιγμα όλων των τραπεζικών υποκαταστημάτων την ερχόμενη Δευτέρα.
Ίσως μία μέρα αργότερα καταφέρουν να ανοίξουν και οι αγορές μετοχών, παραγώγων και ομολόγων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με το νέο νομοθετικό διάταγμα του υπουργείου οικονομικών.
Στις διεθνείς πλατφόρμες ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 11,25% από 11,80% που διαπραγματευόταν στο ξεκίνημα της ημέρας. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έφθασε να υποχωρεί στο 22,50% από 26,70% που βρέθηκε στην αρχή της ημέρας ενώ αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν πριν λίγα λεπτά στο 17,50% με 18% από 19,50% που ήταν η αρχική απόδοση της ημέρας.
Σημαντική αποκλιμάκωση παρουσίασε και το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού και αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 1.077 μονάδες βάσης από 1.097 μονάδες στην αρχή των συναλλαγών.
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/823898/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/ptwtika-kinoyntai-ta-ellhnika-omologa 

Πληροφορίες ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα
Ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ωστόσο, παραμένει το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολίτες θα μπορούν, αντί να παίρνουν καθημερινά 60 ευρώ, να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στα καταστήματα ή στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ).
Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης δεν προσέλθει μία ημέρα για ανάληψη 60 ευρώ, θα μπορεί την επομένη να λαμβάνει 120 ευρώ.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/finance/story/979361/plirofories-oti-oi-trapezes-tha-anoiksoun-ti-deutera






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου