30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Εκτακτο συνέδριο ή εσωκομματικό δημοψήφισμα

Τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο προκειμένου να απαντηθεί το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το ρήγμα στο εσωτερικό του εισηγήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ωστόσο, αν η εσωκομματική αντιπολίτευση επιμείνει στο αίτημα της για λήψη απόφασης άμεσα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα και με προφανή στόχο την ακύρωσή της, ο κ. Τσίπρας πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος την προσεχή Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν απευθύνοντάς τους πρόσκληση να βγουν μπροστά και να το πουν ανοιχτά σήμερα. Αφού τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική καλύτερη του συμβιβασμού που δεχτήκαμε» κάλεσε όποιον πιστεύει ότι θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία, να βγει μπροστά και να το πει.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε τρίτη επιλογή, η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Νομίζω ότι, εγώ και όλα τα μέλη της ΚΕ, της ΠΓ και τα στελέχη του κόμματος, πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα στο οποίο να έχουμε από τη μια τη συμφωνία και από την άλλη έναν βιώσιμο εναλλακτικό δρόμο, γι αυτό και μίλησα για δύσκολη επιλογή, γιατί αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε με ένα πρόγραμμα που εμείς δεν θα επιλέγαμε να πάρουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε πάντως ζήτημα δέσμευσης όλων επί της απόφασης που θα βγει είτε από δημοψήφισμα, είτε από το συνέδριο. «Οποια κι αν είναι η απόφαση θα συμφωνήσουμε με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις, θα σταματήσει ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυισμού στην Κ.Ο. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούν κάποιοι ότι θα προχωρήσουμε επ' άπειρον με τις ψήφους των άλλων κομμάτων και ένα μέρος της Κ.Ο. Να δηλώνει ότι η συμφωνία είναι καταστροφή για τη χώρα με τον παραλογισμό ότι στηρίζουν την κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε όλους προ των ευθυνών τους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, λέγοντας ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση «είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές. 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου