16 Ιουλίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 16.7.2015

(upd2) Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, των Βρυξελλών. «Ναι» ψήφισαν 229 βουλευτές, «όχι» 64, «παρών» 6.
Ειδικότερα οι διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 38 (εκ των οποίων 32 «όχι» και 6 «παρών»), ενώ μία βουλευτής απείχε. «Ναι» ψήφισαν 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα «όχι», εκτός από τους 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Στα ηχηρά αλλά αναμενόμενα «όχι» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνα των: Λαφαζάνη, Βαρουφάκη, Κωνσταντοπούλου, Στρατούλη, Βαλαβάνη κλπ. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 900 εκατ. ευρώ την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA), οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής για την χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό ΕFSM των 28 της Ε.Ε, ισχυρή αποκλιμάκωση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ γίνεται λόγος για περιορισμένο έστω άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα. Είναι λοιπόν εμφανείς οι πρώτες θετικές επιπτώσεις μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Σχετική ανάρτηση: 
Οι πρώτες θετικές επιπτώσεις της ψήφισης των προαπαιτούμενων από το ελληνικό Κοινοβούλιο


Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Γερμανία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της τρόικας στην ελληνική Βουλή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαιρέτισε την εξέλιξη ως πρόοδο, ενώ υπερασπίστηκε και πάλι την πρότασή του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Πολλοί οικονομολόγοι εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς κούρεμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ένα πραγματικό κούρεμα δεν συμβιβάζεται με την ένταξη μιας χώρας στο ευρώ, άρα η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει για ένα διάστημα την Ευρωζώνη και ίσως να ήταν για την Ελλάδα ο καλύτερος δρόμος». 
naftemporiki.gr 

Λαφαζάνης: "Στηρίζουμε την κυβέρνηση ολόθερμα (!) Είμαστε η ψυχή και η καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό, δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο" δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης αμέσως μετά την ψηφοφορία. "Οποιαδήποτε στιγμή μου ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας την παραίτησή μου είναι στην διάθεσή του" δήλωσε. 
kathimerini.gr 

Σχόλιο: Τι είδους στήριξη είναι αυτή που παρέχει η Αριστερή Πλατφόρμα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν καταψηφίζει θεμελιώδη νομοσχέδια που καθορίζουν την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια, μόνο ο Λαφζάνης και οι περί αυτόν μπορούν να καταλάβουν! 
Σχετική ανάρτηση: Σύμπτωση στόχων Λαφαζάνη και Σόιμπλε! 

«Πράσινο φως» έδωσε το κοινοβούλιο της Φινλανδίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα του ESM. Υπενθυμίζεται ότι ο Φινλανδός πρωθυπουργός είχε παρουσιαστεί ανένδοτος στο θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Αντίστοιχες αντιδράσεις είχε εκφράσει και ο υπουργός Οικονομικών Στουμπ στο Eurogroup. 
tovima.gr 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: "Η Βουλή έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη και κρατάει την Ελλάδα στην πορεία που έχει χαράξει. Η ΝΔ συμπαγής ανταποκρίθηκε σε αυτή την πορεία. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή πρόταση μομφής. Δεν νομίζω ότι θα μετείχαμε σε κυβέρνηση συνεργασίας" δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη βουλή, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. 
tovima.gr 

Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης σήμερα ή αύριο.Κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται ότι θα απομακρυνθούν τουλάχιστον πέντε υπουργοί που καταψήφισαν την συμφωνία ή έχουν ήδη παραιτηθεί (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ησυχος, Χουντής, Νάντια Βαλαβάνη), ενώ σε δεύτερη φάση όλα δείχνουν πως ο κ. Τσίπρας προανατολίζεται στην δρομολόγηση διαδικασιών για προσφυγή στις κάλπες αφότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της δύσκολης συμφωνίας η οποία θα απαιτήσει ούτως ή άλλως και άλλες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπου τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.
tovima.gr 

Σε δήλωσή του τα ξημερώματα της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρ. Σακελλαρίδης σημείωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας: «Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου