13 Ιουλίου 2015

DW: Ικανοποίηση στο Βερολίνο για το περιεχόμενο της συμφωνίας

Το Βερολίνο εκφράζει την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι Α. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, τηρώντας σκληρή γραμμή, κατάφεραν να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών θέσεων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Η ικανοποίηση αυτή αναμένεται να εκφραστεί και κατά την έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής -την ερχόμενη Παρασκευή- όπου οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Η
 γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα, παρ' ότι μερίδα βουλευτών, κυρίως από το κόμμα της Α. Μέρκελ, συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας. Βασικά όπλα στην προσπάθεια της γερμανίδας καγκελαρίου να πείσει τους διαφωνούντες βουλευτές θα είναι το ταμείο εγγυήσεων, η διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ αλλά και οι προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με τη 
Deutsche Welle, ότι η σκληρή στάση που επέδειξαν Μέρκελ και Σόιμπλε στις Βρυξέλλες έγινε κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης αλλά και βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών απορρίπτουν την ιδέα ενός τρίτου πακέτου. Περίπου 100 βουλευτές της CDU έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι θα καταψηφίσουν τυχόν νέα στήριξη της Ελλάδας, κάτι που θα ήταν ενδεχομένως ένα ανεπανόρθωτο πολιτικό πλήγμα για την Α. Μέρκελ. Το εσωτερικό λοιπόν ακροατήριο έπρεπε να ικανοποιηθεί. Με τη σκληρή στάση που επέδειξαν Μέρκελ και Σόιμπλε και τα ανταλλάγματα που απέσπασαν, φαίνεται πως το κατάφεραν. 

Κυριότερο αντάλλαγμα θεωρείται το ταμείο εγγυήσεων, με το Spiegel να σχολιάζει ότι είναι το «ηρεμιστικό χάπι» για την Κ.Ο. της καγκελαρίου. Και όχι μόνον. Το πακέτο που αποφασίστηκε χαρακτηρίζεται πολύ πιο σκληρό από εκείνο που απερρίφθη στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η γερμανική πλευρά κατάφερε να τα επιβάλει όλα αυτά χάρη στη «βόμβα» περί προσωρινής εξόδου που έριξε ο Β. Σόιμπλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με την τακτική αυτή, όπως επισημαίνεται, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας. Εξάλλου οι γερμανοί πολίτες φαίνεται να επικροτούν τη σκληρή αυτή γραμμή. 

Πηγή: Deutsche Welle 13.07.2015
http://dw.com/p/1Fy5l


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου