16 Νοεμβρίου 2015

Οι πιο σημαντικές τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία 50 χρόνια

Τρομοκρατία (terrorism), γενικά είναι η συστηματική χρήση ή η απειλή χρήσης βίας, ως αντίδραση ή άσκηση πίεσης από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά ή θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα, εναντίον ατόμων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο κέντρα εξουσίας, από τα οποία προσδοκούν κάποια οφέλη. Κάθε τέτοιου είδους πράξη χαρακτηρίζεται τρομοκρατική, ενώ όσοι την επιχειρούν τρομοκράτες.

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν υπάρξει πλήθος τρομοκρατικές ενέργειες. Οι πιο σημαντικές, χρονολογικά, με αφορμή την πρόσφατη του ISIS στο Παρίσι, είναι:

1972, η Σφαγή του Μονάχαου. Έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων
του Μονάχου, το 1972, όταν μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση "Μαύρος Σεπτέμβρης". Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς. 

1985, Ακίλε Λάουρο. Στις 7 Οκτωβρίου του 1985 το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο, «Ακίλε Λάουρο» απέπλευσε με 440 περίπου άτομα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για το Πορτ Σαΐντ. Επρόκειτο για πειρατεία από 4 μέλη του "Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης", που απειλούσαν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν περίπου 100 αμερικανούς επιβάτες αν δεν απελευθερώνονταν 50 Παλαιστίνιοι οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση στο Ισραήλ. Τελικά κόστισε τη ζωή σε έναν ανάπηρο αμερικανοεβραίο επιβάτη τον οποίο οι τρομοκράτες έριξαν στη θάλασσα, ενώ οι πειρατές κατόπιν συμφωνίας εγκατέλειψαν το κρουαζιερόπλοιο και επιβιβάστηκαν σε ένα Boeing 737. 
Πηγή: www.tovima.gr

1988, χτύπημα της πτήσης PanAm 103, στη Σκωτία. Στις 21 Δεκεμβρίου 1988 το Boeing 747, που εκτελούσε την πτήση 103 της Pan American, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου. Λίγη ώρα μετά την απογείωση και ενώ η πτήση βρισκόταν πάνω από το Lockerbie της Σκωτίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν από τα μόνιτορ το στίγμα του αεροπλάνου. Μια βόμβα διέλυσε την άτρακτο και το Boeing συνετρίβη πάνω από την πόλη της Σκωτίας. 243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Αργότερα, το 1991, αποκαλύφθηκε ότι το χτύπημα έγινε κατόπιν διαταγής του τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.
Πηγή: 
www.mixanitouxronou.gr

1993, βόμβα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center). Στις 26 Φεβρουαρίου του 1993 είχε σημειωθεί επίθεση εναντίον ενός από τους Δίδυμους Πύργους στην Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Τέσσερις ισλαμιστές καταδικάστηκαν συνολικά σε κάθειρξη 240 χρόνων για την επίθεση αυτή που αποδόθηκε στην οργάνωση του αιγύπτιου τυφλού σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν. 
Πηγή: www.enet.gr 

1995, χτύπημα στην Οκλαχόμα. Η Βομβιστική επίθεση της 19ης Απριλίου 1995 είχε στόχο το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah στο κέντρο της Οκλαχόμα Σίτι στις ΗΠΑ. Κόστισε 168 ανθρώπινες ζωές και τον τραυματισμό πάνω από 680 ατόμων. Η έκρηξη κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτίρια και 86 αυτοκίνητα. Ο Τίμοθι Μακβέι (Timothy McVeigh), ένας Αμερικανός υποστηρικτής του κινήματος των παραστρατιωτικών, που είχε πυροδοτήσει ένα φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά, σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο, εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου 2001, ενώ ο συνεργάτης του Τέρι Νίκολς (Terry Nichols) καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. 
Πηγή: el.wikipedia.org/wiki 

25 Ιουνίου 1996: Σαουδική Αραβία. Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάσσεται στην πύλη της αμερικανικής βάσης στο Χόμπαρ, σκοτώνοντας 19 Αμερικανούς και τραυματίζοντας 386 άτομα. EPA. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
 
27 Ιουλίου 1996, χτύπημα στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Βομβιστική επίθεση στο Πάρκο της Εκατονταετίας στην Ατλάντα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους ενώ 112 τραυματίστηκαν. 
Πηγή: www.enet.gr 

7 Αυγούστου 1998, Κένυα- ΤανζανίαΔύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάσσονται σχεδόν ταυτόχρονα κοντά τις αμερικανικές πρεσβείες του Ναϊρόμπι (Κένυα) και του Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία). Απολογισμός: 224 νεκροί, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί, και χιλιάδες τραυματίες. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.
Πηγή: www.skai.gr 

12 Οκτωβρίου 2000 Υεμένη. 17 αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο λιμάνι του Αντεν στην επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού σκάφους USS Cole. 
Η επίθεση αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr 


11 Σεπτεμβρίου 2001: ΗΠΑ - Τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που μεταφέρουν συνολικά 266 άτομα καταλαμβάνονται από αεροπειρατές και χρησιμοποιούνται ως όπλα στις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (World Trade Center) στη Νέα Υόρκη (στη φωτογραφία) και εναντίον του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Πρόκειται για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία με 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους. Οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα και τον τότε αρχηγό της Οσάμα Μπιν Λάντεν. 
Πηγές: www.skai.gr και www.naftemporiki.gr

11 Απριλίου 2002: Τυνησία. 21 νεκροί ανάμεσά τους 14 Γερμανοί στην Τυνησία σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της συναγωγής Γρίμπα της Τζέρμπα. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.
Πηγή: www.naftemporiki.gr 

12 Οκτωβρίου 2002, Μπαλί, Ινδονησία. 202 νεκροί, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι τουρίστες, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ντιστοτέκ στο Μπαλί, που αποδόθηκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που επιδιώκει την δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Νοτιο-ανατολική Ασία και επηρεάζεται από την Αλ Κάιντα. 
Πηγές: www.skai.gr και www.naftemporiki.gr 

12 Μαΐου 2003, Σαουδική Αραβία. 35 νεκροί, ανάμεσά τους 9 Αμερικανοί, σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Ριάντ. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

16 Μαΐου 2003, Μαρόκο. 45 νεκροί (ανάμεσά τους 12 καμικάζι) κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εστιατορίων, ξενοδοχείων και εβραϊκών στόχων στη Καζαμπλάνκα. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

15 και 20 Νοεμβρίου 2003, Τουρκία. 63 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

11 Μαρτίου 2004, Ισπανία. 191 νεκροί και περί τους 2.000 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων εναντίον τρένων σε τρεις σταθμούς της Μαδρίτης και των προαστίων. Ήταν σχεδόν 07:40 το πρωί, όταν εξερράγησαν δέκα βόμβες σε τέσσερα τρένα γεμάτα επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της ισπανικής πρωτεύουσας, προκαλώντας το θάνατο 191 ανθρώπων. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα.
Πηγές: www.naftemporiki.gr και www.protothema.gr

7 Ιουλίου 2005, Βρετανία. 56 νεκροί (ανάμεσά τους 4 καμικάζι) κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων αυτοκτονίας στο μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

23 Ιουλίου 2005, Αίγυπτος. 68 νεκροί σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

14 Αυγούστου 2007, Ιράκ. Περισσότεροι από 400 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά εναντίον κουρδικής θρησκευτικής αίρεσης στην επαρχία της Νινευί. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

11 Δεκεμβρίου 2007, Αλγερία. 41 νεκροί, ανάμεσά τους 17 υπάλληλοι του ΟΗΕ, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αλγέρι. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

20 Σεπτεμβρίου 2008, Πακιστάν. 60 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον του ξενοδοχείου Marriott του Ισλαμαμπάντ. Αποδίδεται στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα. 
Πηγή: www.naftemporiki.gr

Σίγουρα η παραπάνω παράθεση των πιο σημαντικών τρομοκρατικών ενεργειών είναι ατελής. Ολοκληρώνουμε με τις δυο πρόσφατες τραγωδίες που έλαβαν χώρα στο Παρίσι:  

7 Ιανουαρίου 2015, Παρίσι. Ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί (10 δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί) Ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι Γάλλοι σκιτσογράφοι Charb, Cabu, Wolinski και Tignous. Είκοσι περίπου άτομα τραυματίστηκαν. Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση "Αλλάχ Ακμπάρ" (ο Θεός είναι μεγάλος), ενώ το Ισλαμικό Κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες. Το περιοδικό είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης και στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ. 

13 Νοεμβρίου 2015, Παρίσι. Περισσότεροι από 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής. Tην ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Οι περισσότεροι (τουλάχιστον 100) άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, κατά την διάρκεια συναυλίας. «Είναι μία πράξη πολέμου που διαπράχθηκε από έναν τρομοκρατικό στρατό εναντίον της Γαλλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. 
Περισσότερα στην ανάρτησή μας: Τρομοκρατικές επιθέσεις αιματοκύλησαν το Παρίσι

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις, κυρίως σε χώρες του τρίτου κοσμου. Η ανάρτηση γενικά είναι αρκετά ενημερωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή