14 Νοεμβρίου 2015

Τρομοκρατικές επιθέσεις αιματοκύλησαν το Παρίσι

(upd) Περισσότεροι από 127 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 τραυματίστηκαν στις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής. Tην ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. 

Ως "πολεμική πράξη" χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του το πρωί του Σαββάτου, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι την ευθύνη των πρωτοφανών επιθέσεων έχει το Ισλαμικό Κράτος. 

«Είναι μία πράξη πολέμου που διαπράχθηκε από έναν τρομοκρατικό στρατό εναντίον της Γαλλίας», δήλωσε ο κ. Ολάντ από το Μέγαρο των Ηλισσσίων. «Είναι μία πολεμική πράξη που προετοιμάστηκε, οργανωθηκε και σχεδιάστηκε από το εξωτερικό, με συνεργούς από το εσωτερικό, τους οποίους θα εντοπίσει η έρευνα...». 

Μετά τις επιθέσεις η κυβέρνηση Ολάντ ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και κινητοποίηση του στρατού καθώς η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. O συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν, κατά την διάρκεια συναυλίας, όπου οι τρομοκράτες έπιασαν ομήρους και συνεπλάκησαν με την Αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην γαλλική τηλεόραση ότι στο θέατρο Μπατακλάν, χωρητικότητας 1.500 ατόμων, έγινε πραγματικό μακελειό, καθώς οι τρομοκράτες, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, πυροβολούσαν το πλήθος στα τυφλά. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, τα νοσοκομεία του Παρισιού έχουν κυριολεκτικά ξεχειλίσει από τραυματίες.


Δεκάδες άλλοι φαίνεται ότι έχασαν την ζωή τους σε άλλες συντονισμένες επιθέσεις έξω από το γήπεδο Stade de France και σε άλλα τέσσερα σημεία (μεταξύ των οποίων σε ένα μπαρ, ένα εστιατόριο και ένα εμπορικό κέντρο) στο Παρίσι. Ειδικότερα στο γήπεδο Stade de France την ώρα των εκρήξεων βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον οποίο παρακολουθούσαν ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο γερμανός υπουργός εξωτερικών.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχε ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δραστών των επιθέσεων. Ο αρχηγός της Γαλλικής Αστυνομίας, Μισέλ Καντό, δήλωσε ότι όλοι οι δράστες των επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Σύμφωνα με το γραφείο του Εισαγγελέα του Παρισιού, τουλάχιστον οκτώ από τους δράστες είναι σίγουρα νεκροί.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος απομακρύνθηκε από το γήπεδο από τις δυνάμεις ασφαλείας, συγκάλεσε αμέσως έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότατους περιορισμούς στα σύνορά της.

Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στις επιθέσεις. «Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Συγκλονισμένοι» από τις επιθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την «αλληλεγγύη» τους δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, 
ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πολλοί άλλοι ηγέτες. 

Ίσως η Ευρώπη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, να μην παραμείνει πια η ίδια.

Πηγή: www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Αρκετά τους έχει χαϊδέψει η Ευώπη, έχουν και οι ευρωπαίοι δικαιώματα, κάτι πρέπει να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή