7 Ιανουαρίου 2015

Μακελειό στο Παρίσι από τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo»

Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί είναι ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Νεκροί είναι 10 δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους τέσσερις κορυφαίοι Γάλλοι σκιτσογράφοι, και δύο αστυνομικοί. Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τέσσερα σε κρίσιμη κατάσταση. Οι σκιτσογράφοι Charb, Cabu, Wolinski και Tignous είναι νεκροί. 

Ήταν μία τρομοκρατική επίθεση «ασύγκριτης βαρβαρότητας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας. «Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μιας εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα». 

Η επίθεση ξεκίνησε στις 11.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος), όταν τρεις άνδρες που φορούσαν κουκούλες και ήταν οπλισμένοι με αυτόματο όπλο καλάσνικοφ και με ατομικό εκτοξευτήρα ρουκετών, εισέβαλαν στο κτήριο (στην οδοό Νικολά Απέρ 10, στο 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας) του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού Charlie-Hebdo. Εφτασαν γρήγορα στην αίθουσα υποδοχής κοινού και αμέσως άνοιξαν πυρ. Αρκετοί από τους ευρισκόμενους στο κτήριο κατάφεραν να σωθούν καταφεύγοντας στην ταράτσα. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Γαλλία από το 1835. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έχει στηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών. 

Το περιοδικό είχε πέσει θύμα εμπρηστικής επίθεσης και στο παρελθόν, επίσης με αφορμή σκίτσα που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ. 

Οι φόβοι όλων στρέφονται σε δράση ισλαμιστών. «Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη!» φώναζαν οι κουκουλοφόροι τρομοκράτες. 

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι

Ο ιμάμης της περιοχής Ντρανσί Χασέν Σαλγκουμί που μετέβη στο σημείο της επίθεσης δήλωσε: «Η δημοκρατία πρέπει να φανεί ισχυρή απέναντι σε όσους επιθυμούν να σπείρουν τον τρόμο. Οι ένοπλοι παραβίασαν την ελευθερία μας και τις αξίες μας. Δικαιούται κανείς να διαφωνεί με ένα σκίτσο, αλλά η απάντηση μπορεί να είναι ένα άλλο σκίτσο, όχι η βία».

«Nous sommes Charlie»/ «Je suis Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie»/ «Είμαι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα. 


Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη 

Ποιοι είναι οι τέσσερις κορυφαίοι γάλλοι σκιτσογράφοι, Wolinski, Charb, Cabu, Tignous, που βρίσκονταν στην αίθουσα σύνταξης του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και 
έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των τρομοκρατών (από το www.tovima.gr):

Τέσσερις κορυφαίοι σκιτσογράφοι ήταν ανάμεσα στα 12 θύματα της επίθεσης ενόπλων εναντίον της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» την Τετάρτη στο Παρίσι: ο Ζορζ Βολινσκί (υπέγραφε ως Wolinski), ο Στεφάν Σαρμπονιέ (υπέγραφε ως Charb), ο Ζαν Καμπύ (υπέγραφε ως Cabu) και ο Μπερνάρ Βερλάκ (υπέγραφε ως Tignous). 

Ο Ζορζ Βολινσκί (Wolinski), 80 ετών, ήταν από τους διασημότερους σκιτσογράφους της Γαλλίας. Γεννήθηκε στην Τύνιδα, πήγε με την οικογένειά του στο Παρίσι σε ηλικία 13 ετών και ξεκίνησε την καριέρα του το 1960, παρατώντας τις σπουδές αρχιτεκτονικής. Στη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του '68, ήταν συνιδρυτής του αιχμηρού σατιρικού εντύπου «L'Enrage» («Ο εξοργισμένος»), όπου τα σκίτσα του απέκτησαν σαφή πολιτική χροιά, ενώ στη δεκαετία του '70 σχεδίαζε την βασική γελοιογραφία της κομμουνιστικής εφημερίδας «L'Humanite». Γελοιογραφίες του Βολινσκί δημοσιεύονταν σήμερα στην καθημερινή εφημερίδα «Liberation» και στα εβδομαδιαία έντυπα «Paris-Match», «L'Echo des savanes» και «Charlie Hebdo».

Στο «Charlie Hebdo», του οποίου ο Βολινσκί ήταν αρχισυντάκτης, οι γελοιογραφίες του απέκτησαν την μορφή διαλόγου ανάμεσα σε δυο χαρακτήρες, έναν χοντρό, σίγουρο για τον εαυτό του και κυριαρχικό και έναν λεπτό με δειλή παρουσία. Ο διάλογός τους αρχίζει πάντα με την λέξη «Κύριε…». Χαρακτηριστικά «βολινσκιακές» είναι οι εξής ατάκες:«Κύριε, είμαι υπέρ της ελευθερίας του Τύπου αρκεί ο Τύπος να μην επωφεληθεί για να λέει ό,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι!» ή «Ο σοσιαλισμός είναι σαν την μαριχουάνα: είναι ίσως ανώδυνος αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σκληρότερα ναρκωτικά όπως ο κομμουνισμός». Το σκίτσο επάνω δεξιά είναι του Wolinski 

Ο Στεφάν Σαρμπονιέ (Charb), 47 ετών, ήταν ο διευθυντής του «Charlie Hebdo» την τελευταία πενταετία. Η μόνιμη σειρά γελοιογραφιών που δημοσίευε στο εβδομαδιαίο αυτό έντυπο είχε τον τίτλο «Στον Σαρμπ δεν αρέσουν οι άνθρωποι» ενώ εκείνη που δημοσίευε σε άλλο, μηνιαίο έντυπο είχε τον τίτλο «Ο φετβάς του αγιατολάχ Σαρμπ». Ήταν υποστηριχτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του συνασπισμού Αριστερό Μέτωπο.

Όπως δημοσιεύτηκε μετά την δολοφονία του, ο Σαρμπονιέ είχε λάβει επανειλημμένως απειλές κατά της ζωής του. Η γελοιογραφία που σκιτσάρισε στο τεύχος του «Charlie Hebdo» που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα ήταν προφητική: «Ακόμα καμία επίθεση στη Γαλλία» γράφει ο τίτλος για να πεταχτεί ένας ζωσμένος με εκρηκτικά: «Για σταθείτε! Έχουμε ως τα τέλη Ιανουαρίου για να παρουσιάσουμε τις ευχές μας».

Απόφαση του «Σαρμπ» ήταν να δημοσιευτεί πριν από μήνες στο «Charlie Hebdo» μια σειρά γελοιογραφιών για την ζωή του Μωάμεθ εξοργίζοντας τους φανατικούς ισλαμιστές. Μετά την δημοσίευση, ένας άραβας οδηγός ταξί απαίτησε από εργαζόμενο στο «Charlie Hebdo» να κατέβει αρνούμενος να εξυπηρετήσει πελάτη που κοροϊδεύει την μουσουλμανική θρησκεία. Πολλοί αρνιόντουσαν να δώσουν συνέντευξη στο περιοδικό επειδή «δεν μιλούν σε ρατσιστικά έντυπα».

Ο Σαρμπονιέ αναλάμβανε συχνά να αντικρούσει τις κατηγορίες για ρατσισμό με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ. «Πριν από 40 χρόνια, ήταν επιβεβλημένο να γιουχάρεις και να αποστρέφεσαι τις θρησκείες. Όποιος επιθυμούσε να επικρίνει την πορεία του κόσμου, δεν μπορούσε να παραλείψει να στηλιτεύσει και τις τεράστιες εξουσίες του κλήρου. Αλλά σύμφωνα με μερικούς, είναι αλήθεια όλο και περισσότερους, σήμερα πρέπει να το βουλώνουμε», έγραψε πριν από ένα χρόνο στον «Monde» για να αντικρούσει την ταμπέλα του «ρατσιστή».

«Το Charlie αφιερώνει πολλές από τις γελοιογραφίες του στους παπιστές. Γιατί θα έπρεπε να την γλιτώσει η μουσουλμανική θρησκεία;» αναρωτήθηκε και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε, βεβαίως. Ακόμη και αν είναι πιο δύσκολο απ' όσο στη δεκαετία του '70, θα συνεχίσουμε να γελάμε με τους παπάδες, τους ραβίνους και τους ιμάμηδες, είτε αυτό αρέσει σε ορισμένους είτε όχι».

Ο 77χρονος Ζαν Καμπύ (Cabu), ήταν ο επικεφαλής σκιτσογράφος και από τους στυλοβάτες του «Charlie Hebdo» στο οποίο εργαζόταν από το 1970. Γνώρισε την επιτυχία στις δεκαετίες του '70 και του '80 όταν τα σκίτσα του πήραν πιο πολιτικό χαρακτήρα. Γελοιογραφίες του δημοσιεύονταν και στη σατιρική εφημερίδα «Le canard enchaine».

Ο Καμπύ ήταν ο δημιουργός της σειράς «Mon beauf» στην οποία σατίριζε τον μέσο, ρατσιστή, σεξιστή και χυδαίο Γάλλο, καθιερώνοντας τον όρο «beauf» για να περιγράφει αυτόν ακριβώς τον τύπο στην γαλλική γλώσσα. 

Τον Φεβρουάριο του 2006, γελοιογραφία του Καμπύ δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του «Charlie Hebdo» ως απάντηση στον σάλο που είχε ξεσηκωθεί τότε όταν δανέζικη εφημερίδα δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. Η γελοιογραφία ξεσήκωσε μεγαλύτερο σάλο και μηνύσεις γιατί είχε τον τίτλο «Ο Μωάμεθ καταβεβλημένος από τους φονταμενταλιστές» και παρουσίαζε τον προφήτη να κλαίει με την λεζάντα «Είναι σκληρό να σε λατρεύουν οι μαλάκες!». 

Ο Μπερνάρ Βερλάκ (Tignous), 57 ετών, εκτός από το «Charlie Hebdo», συνεργαζόταν και με τα έντυπα «Marianne», «L'Express» και «Fluide glacial». 

Πηγή: www.tovima.gr 07.01.2015 
και ειδικότερα από τα:
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=665102 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=665082 
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=665027 






yle="text-align: center;">

4 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο οι Σαΐντ Κουασί (34 χρονών), Σερίφ Κουασί (32 χρονών) και Χαμίντ Μουράντ (18 χρονών) είναι οι τρεις δράστες της βάρβαρης επίθεσης στο Charlie Hebdo. Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία. Οι δυο πρώτοι -αδέλφια- Γάλλοι υπήκοοι με αλγερινή καταγωγή που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία στη Γαλλία μετά το θάνατο των γονιών τους, αναζητούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κίνδυνος για τη σάτιρα = κίνδυνος για την ελευθερία έκφρασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αιματηρό ήταν το τέλος της διπλής ομηρίας που συγκλόνισε την Παρασκευή τη Γαλλία και αποτελεί συνέχεια της τρομοκρατικής επίθεσης στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, την περασμένη Τετάρτη. Εκτός των τριών δραστών (των 2 δραστών στη Charlie Hebdo και ενός συνεργού τους), τη ζωή τους έχουν χάσει και τέσσερις όμηροι που κρατούνταν στο εβραϊκό παντοπωλείο (από το συνεργό των δραστών στη Charlie Hebdo), ενώ υπάρχουν ακόμη τέσσερις τραυματίες. (από τα ΜΜΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Ιανουαρίου στο Charlie Hebdo με βίντεο που αναρτήθηκε, σήμερα Τετάρτη, σε ισλαμιστική ιστοσελίδα. «Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατ΄εντολή του γενικού μας εμίρη Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και σύμφωνα με την μεταθανάτια βούληση του Οσάμα μπιν Λάντεν» δηλώνει στο βίντεο ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο.Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει εξακριβωθεί. Πηγή: tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή