14 Αυγούστου 2017

Δημοσκοπήσεις προς ...διαμόρφωση της πρόθεσης ψήφου

Υπάρχουν και δημοσκοπήσεις που στόχο έχουν όχι τόσο να αποτυπώσουν την πρόθεση ψήφου, αλλά να τη διαμορφώσουν. Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να υπάγεται και η δημοσκόπηση που δημοσίευσε λίγες μέρες πριν (στις 9.8.2017) το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα του καταλογίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοσκόπηση αφορούσε την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, διεξήχθη μετά το πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε στην Κοζάνη και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποτυπώνει και την επίδραση του συνεδρίου στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη "δημοσκόπηση" αυτή, στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει οριακό προβάδισμα, στα όρια του στατιστικού λάθους. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό που υπολειπόταν από το εθνικό του ποσοστό, η δε ΝΔ είχε «επιδόσεις» ανώτερες του πανελλαδικού της ποσοστού. Το γεγονός αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι πανελλαδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ!

Στο ερώτημα, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη "δημοσκόπηση", ο ένας στους δύο απαντά «κανέναν από τους δύο» (το ερώτημα αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Ωστόσο, ανάμεσα σε εκείνους που επιλέγουν έναν από τους δύο πολιτικούς, προηγείται με μικρή διαφορά ο Αλέξης Τσίπρας!

Οι ερωτώμενοι δηλώνουν επίσης εξίσου μη ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε (στις 
09/08/2017) η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απέδειξε σήμερα, για μια ακόμη φορά, ότι λειτουργεί μόνο ως φερέφωνο του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο ξεπεσμός του στα αχνάρια της Ε.Ρ.Τ. δεν έχει προηγούμενο.
Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Πρακτορείου κ. Μιχάλης Ψύλος, υπόλογος για το θλιβερό αυτό κατάντημα, δεν δικαιούται να παραμείνει ούτε μια μέρα παραπάνω στη θέση του.
Το Πρακτορείο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη και δεν μπορεί να λειτουργεί ως παραμάγαζο κανενός».

Υ.Γ. Αναμένουμε άμεσα από το Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε. να δώσει στη δημοσιότητα τη δημοσκόπηση που επικαλείται. Σε διαφορετική περίπτωση ας μεταφέρει την έδρα του στο Μέγαρο Μαξίμου. 


Η επίμαχη εταιρεία δημοσκοπήσεων

Η επίμαχη εταιρεία δημοσκοπήσεων στην οποία αναφέρεται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η εταιρεία Commonview η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρει:

"Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 18 Ιουλίου έως τις 28 Ιουλίου 2017 διαδικτυακά, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω ερωτηματολογίου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Commonview.
Το δείγμα 459 ατόμων, είναι στρωματοποιημένο κατά φύλο, ηλικία, γεωγραφία και επάγγελμα..."

Δείται τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στο: commonview.gr 


afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από tvxs.gr , nd.gr
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου