16 Σεπτεμβρίου 2017

Τα βαγόνια που σαπίζουν στην εξοχή

Εγκαταλείπονται στην εξοχή ενώ ορισμένα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, μένουν εκτεθειμένα στον ήλιο και στη βροχή και σταδιακά μετατρέπονται σε παλιοσίδερα. Αφύλακτα, εκτίθενται σε κάθε λογής κίνδυνο και χρήση από επιτήδειους και καταλήγουν να σκουριάζουν απογυμνώνοντας τον ΟΣΕ από την περιουσία του.

Ο λόγος για εκατοντάδες οχήματα (βαγόνια, μηχανές κ.λπ.) του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα οποία έχουν γίνει θύματα της ολιγωρίας δεκαετιών. Σε πολλά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου και όχι μόνο, μπορεί κανείς να δει κουφάρια τρένων τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και με τον καιρό σαπίζουν και γίνονται μέρος του φυσικού τοπίου... 

Ένα βαγόνι-υπόλειμμα του ιστορικού τρένου Αθηνών - Λαυρίου (1885-1957), που εκτίθεται εντελώς απροστάτευτο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το (εικονιζόμενο επάνω) βαγόνι του ιστορικού τρένου Αθηνών -Λαυρίου το οποίο υπέδειξε αναγνώστης της «Καθημερινής» και βρίσκεται στο Λαύριο.

Το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ αποτελεί πλέον στην πλειονότητά του περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ (ύστερα από σχετικό νόμο του 2014 που προέβλεπε την απομείωση των χρεών του ΟΣΕ προς το Δημόσιο μέσω της μεταβίβασης της περιουσίας του στη ΓΑΙΑΟΣΕ). 


Το 2014 μεταβιβάστηκαν, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, 3.353 τεμάχια μεταξύ των οποίων κινητήρες, φορτάμαξες και επιβατάμαξες (βαγόνια). Από αυτά, τα 1.165 έχουν μισθωθεί στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για πέντε (συν πέντε) έτη. Τα υπόλοιπα περίπου 2.000 αποτελούν ανενεργό υλικό, βαγόνια, μηχανές που δεν μπορούν λόγω παλαιότητας ή βλαβών να κυκλοφορήσουν στο δίκτυο. Περίπου το 60% αυτών βρίσκεται διάσπαρτο στην ύπαιθρο σε διάφορα σημεία της χώρας, με την πλειονότητα αυτών να συγκεντρώνεται στη Β. Ελλάδα. 

Συνολικά το ενεργό και το μη ενεργό τροχαίο υλικό αποτιμάται σε περίπου 444 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας απαξιώθηκε πολύ ταχύτερα σε σχέση με αυτά που ορίζουν οι κατασκευαστές του λόγω ελλιπούς συντήρησης αλλά και προμήθειας εξοπλισμού που αξιοποιήθηκε για πολύ μικρότερο διάστημα από όσο θα ήταν δυνατόν. Από το υλικό αυτό εκείνο που κρίνεται ότι μπορεί να κυκλοφορήσει πρόκειται να συντηρηθεί... 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου