22 Σεπτεμβρίου 2017

Η αντιπαράθεση Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

"Εάν η Βόρεια Κορέα δεν κάνει πίσω, θα την καταστρέψουμε τελείως" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη. "Ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός" απάντησε την Παρασκευή ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, προσθέτοντας ότι θα κάνει τον Τραμπ "να πληρώσει ακριβά" για τις τις απειλές του. "Η στρατιωτική υστερία οδηγεί στην καταστροφή" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Πιο αναλυτικά*:

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ

Με απειλές κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά και με άλλες αιχμές, πλαισίωσε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Γ.Γ. του Οργανισμού, μάλιστα, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό πόλεμο. 

Τα "Κράτη παρίες" αποτελούν απειλή "για τα υπόλοιπα κράτη και για τους ίδιους τους λαούς τους", δήλωσε ο 
Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ καταφέρθηκε κατά της Πιονγκγιάνγκ, κάνοντας λόγο για ένα "διεστραμμένο καθεστώς"

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη δύναμη και υπομονή, αλλά εάν χρειαστεί να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους εταίρους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιχειρεί αυτοκτονία, τόσο όσον αφορά στον ίδιο, όσο και στο καθεστώς του. Μάλιστα, αναφέρθηκε με μειωτικό τρόπο στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλώντας τον "rocket man" (άνθρωπο πύραυλο) σε "αποστολή αυτοκτονίας", τονίζοντας ότι ο Κιμ βάζει σε κίνδυνο έναν αδιανόητο αριθμό ανθρωπίνων ζωών.

Ο Τραμπ κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εργαστουν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση του Κιμ εκτός αν σταματήσει την "εχθρική" συμπεριφορά της. 

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ανακοίνωσε την υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να εντείνει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε ότι σκληραίνει το πλαίσιο για πρόσωπα και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και τραπεζών, οι οποίες συναλλάσσονται με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο οντότητες να υποστηρίζουν οικονομικά το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. 


Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν

Απαπαντώντας ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ειρωνεύτηκε την Παρασκευή τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον μεταξύ άλλων «ψυχικά διαταραγμένο». «Θα τιθασέψω τον ψυχικά διαταραγμένο αμερικανό γεροξεκούτη με φωτιά», είπε.

Η Πιονγκγιάνγκ θα εξετάσει τα «πιο σκληρά αντίμετρα στην ιστορία» μετά την «πιο θηριώδη κήρυξη πολέμου στην ιστορία» που έκανε ο Τραμπ, ανέφερε ο Κιμ, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ ότι η χώρα του ίσως αναγκαστεί να «καταστρέψει τελείως» τη Βόρεια Κορέα «με έπεισαν, αντί να με τρομάξουν ή να με σταματήσουν, ότι ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι ο σωστός και είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσω μέχρις εσχάτων», ανέφερε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια—μάλλον σπάνια—ανακοίνωση γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο που μετέδωσε το πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι θα κάνει τον Τραμπ «να πληρώσει ακριβά για την ομιλία του».

Αυτή δεν ήταν η μόνη αναφορά του στον Τραμπ. Πρόσθεσε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι «ακατάλληλος» για να διαθέτει το «προνόμιο της ανώτατης ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων μιας χώρας» και ότι είναι «σίγουρα ένας κακοποιός, ένας γκάνγκστερ που παίζει με τη φωτιά μάλλον, παρά ένας πολιτικός».

Σημειώνεται ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου την 3η Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στους τελευταίους δύο μήνες δοκίμασε επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους που πέρασαν πάνω από την Ιαπωνία.

Λαβρόφ: Καταστροφική η στρατιωτική υστερία 

«Η στρατιωτική υστερία» στην αντιμετώπιση της κρίσης της Βόρειας Κορέας «δεν οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο, αλλά επίσης στην καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Τρίτη να «καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, καταδικάζοντας παράλληλα τον «τυχοδιωκτισμό» της Πιονγκιάνγκ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «στηρίξει τον οδικό χάρτη που έχει προτείνει η Ρωσία και η Κίνα» για την παράλληλη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, πρόταση που έχει απορρίψει η Ουάσιγκτον.

Παράλληλα χαρακτήρισε παράνομη την οποιαδήποτε επιβολή μονομερών κυρώσεων πέρα από εκείνες που έχουν επιβληθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

*Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου