19 Σεπτεμβρίου 2017

Στον εισαγγελέα πόρισμα της ΤτΕ για την Τράπεζα Πειραιώς

Παραβάσεις σχετικά με τις "διαγραφές δανείων" καθώς και τους "περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων" περιλαμβάνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα (εφημερίδα "Έθνος"). Το σχετικό πόρισμα πρόκειται να σταλεί, ή έχει ήδη σταλεί (όπως αναφέρει "το Βήμα"), στον εισαγγελέα. "Δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς. 

Πιο αναλυτικά: 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα κλιμάκια του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδας ολοκλήρωσαν τον έλεγχο, για την περίοδο από τα τέλη του 2014 έως και το 2016, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα ευρήματα αφορούν σε:
  • πωλήσεις στεγαστικών δανείων σε φιλικά funds με το ακίνητο να παραμένει στον δανειολήπτη, 
  • μετοχοδάνεια που αφού πωλήθηκαν σε funds στη συνέχεια εξαγοράστηκαν από τους κατέχοντες στο 20% της αρχικής αξίας, 
  • επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αλλά και παράκαμψη των capital controls με όχημά λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Τράπεζα Πειραιώς, βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής (reporter.gr). Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το σχετικό πόρισμα εστάλη ήδη στον εισαγγελέα.

Οι αναφορές που παραδόθηκαν στην αντιεισαγγελέα Άννας Ζαΐρη, η οποία προΐσταται της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, περιέχουν ονόματα υψηλόβαθμων στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς (Euro2day.gr). Όσο για το πόρισμα αναμένεται να είναι έτοιμο άμεσα και γνώση τόσο για τις αναφορές όσο και για το πόρισμα θα λάβει -αν δεν έχει ήδη γίνει- επισήμως και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως προβλέπει η τυπική διαδικασία.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς


«Σχετικά με δημοσιεύματα, που αφορούν έρευνες για υποθέσεις προηγούμενων ετών, σημειώνεται ότι το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές.
Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους.
Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση.
Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου