27 Σεπτεμβρίου 2017

Zuckerberg: Δημιουργήστε μια αίσθηση σκοπού και στους άλλους

Forbes 
Ο Mark Zuckerberg περί κινήτρων... 
Από το capital.gr 

"Ελπίδα μου δεν ήταν ποτέ να χτίσω μια εταιρεία. Με καθοδηγούσε η αίσθηση ενός σκοπού, να συνδέσω τους ανθρώπους και να μας φέρω πιο κοντά.

Μερικά χρόνια μετά την έναρξη του Facebook, κάποιες μεγάλες εταιρείες ήθελαν να μας εξαγοράσουν. Σχεδόν όλοι οι άλλοι ήθελαν να πουλήσουμε, αλλά δεν το έκανα. Ήθελα να δω αν μπορούσαμε να συνδέσουμε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό συνέτριψε την εταιρεία μας, διαρρηγνύοντας φιλίες, μέχρι που, μέσα σε ένα χρόνο, ή περίπου τόσο, είχε αποχωρήσει όλη η διοικητική ομάδα.

Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μου στο "τιμόνι" του Facebook. Πίστευα σε αυτό που κάναμε, αλλά ένιωσα μόνος. Και το χειρότερο, ήταν δικό μου λάθος. Με έμαθε ότι δεν αρκεί να έχεις εσύ ο ίδιος σκοπό. Πρέπει να δημιουργείς μια αίσθηση σκοπού και στους άλλους. Και δεν είχα εξηγήσει αυτό που ήλπιζα να χτίσω.

Αυτή η αίσθηση του σκοπού δημιουργεί κίνητρο και νόημα για τους ανθρώπους πέρα από την επιβίωση και τα χρήματα. Προσελκύει άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα σωστά πράγματα. Οι άνθρωποι εδώ φτιάχνουν προϊόντα επειδή θέλουν να κάνουν κάτι που να έχει σημασία και παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook. Η εταιρεία χρειάζεται να είναι επιτυχής για να μπορούμε να προχωράμε, αλλά το πραγματικό κίνητρο είναι να προκαλούμε θετική κοινωνική αλλαγή στον κόσμο.

Νομίζω ότι αυτό ισχύει για τις περισσότερες καλές επιχειρήσεις. Το να χτίζεις κάτι σαν το Facebook και να διαχειρίζεσαι μια κοινότητα όπως η δική μας απαιτεί κάποια έμπνευση. Πολλά μέλη της διοικητικής μας ομάδα είναι "καλωδιωμένα" σε αυτή τη λογική. Η πυξίδα μας ως εταιρεία είναι να καθιστούμε τις υπηρεσίες μας προσβάσιμες σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους ώστε όλοι παγκοσμίως να έχουν φωνή.

Ο κόσμος συχνά ζητά τη συμβουλή μου για να ξεκινήσει μια επιχείρηση και πάντα τους λέω ότι στόχος σας δεν πρέπει να είναι ποτέ η έναρξη μιας επιχείρησης. Επικεντρωθείτε στην αλλαγή που θέλετε να φέρετε, βρείτε ανθρώπους που να μοιράζονται τον ίδιο σκοπό, και τελικά μπορεί να έχετε την ευκαιρία να οικοδομήσετε κάτι που θα μπορεί να δημιουργήσει σκοπό για άλλους και θα έχει θετικό αντίκτυπο στον κόσμο". 

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου