25 Σεπτεμβρίου 2017

DW: Η Γερμανία χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση

Η εκλογική βραδιά συνιστά τομή για τη Γερμανία. Δεξιοί λαϊκιστές εισέρχονται πρώτη φορά στη βουλή ενώ η καγκελάριος Μέρκελ έχει δεχθεί πλήγμα, σχολιάζει η αρχισυντάκτρια της Deutsche Welle, Ίνες Πολ.

Αυτές οι εκλογές εκπέμπουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Να μην συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Και έχουν δύο καθαρούς ηττημένους: το SPD και την Άγκελα Μέρκελ. Το SPD κατρακύλησε σε ιστορικό χαμηλό της τάξης του 20,6% (σ.σ. εκτίμηση αποτελέσματος) και η CDU, το κόμμα της καγκελαρίου, απώλεσε σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Ένας πολιτικός σεισμός και σε κανονικούς καιρούς μια αιτία να σκεφθεί κανείς το ενδεχόμενο παραίτησης. Όμως οι σημερινοί καιροί δεν είναι συνηθισμένοι για τα γερμανικά δεδομένα. Αυτό καταδεικνύει αν μη τι άλλο και η επιτυχία της AfD, η οποία εισέρχεται στη Bundestag με ποσοστό 13%. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα κατάφερε να μπει στη γερμανική Βουλή.

Η χώρα έχει αλλάξει

Αυτό συνιστά ιστορική τομή. Μετά τη σημερινή εκλογική Κυριακή, η χώρα έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Αλλά ούτε είναι -ακόμη- και καταστροφή. Είναι μια πρόκληση. Εν τέλει έτσι είναι η δημοκρατία. Και με βάση τη διεθνή σύγκριση υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία θα καταφέρει να φέρει εις πέρας και αυτήν την πρόκληση. Μπορεί να έχει και τα καλά του να δούμε και πάλι στη Βουλή αντιπαραθέσεις για το καλύτερο επιχείρημα. Και να μην κυβερνά πλέον μια υπερβολικά ισχυρή καγκελάριος, επειδή δεν ασκείται αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα της εκλογικής βραδιάς. 

Η αρχισυντάκτρια της DW Ίνες Πολ 

Κεντρικής σημασίας θα είναι τα δημοκρατικά κόμματα να μην παρασυρθούν εκτός του δημοκρατικού διαλόγου από τη δημαγωγική ρητορική της AfD. Πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό των λαϊκιστικών φαινομενικών λύσεων και να αναζητήσουν πραγματικές απαντήσεις στα υπάρχοντα προβλήματα. Και επιτέλους να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται για το πώς μπορεί να αλλάξουν τη χώρα τους οι πολλοί πρόσφυγες. Η Γερμανία πρέπει να κάνει σκέψεις γύρω από την ικανότητά της να συζητά. Το να θεωρούνται οι φόβοι ταμπού ενισχύει τα πολιτικά άκρα. Άλλο ένα μήνυμα αυτών των εκλογών.


Το SPD περνά στην αντιπολίτευση

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση θα είναι τώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Είναι συνετό ότι το SPD ξεκαθάρισε άμεσα ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση. Μόνο έτσι μπορεί να βρει τον εαυτό του και με αυτόν τρόπο να αναπτύξει προοπτικές για το μέλλον. Και εκτός των άλλων, μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί το να γίνει η AfD το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Η Άγκελα Μέρκελ προσέρχεται στις περίπλοκες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχοντας δεχθεί βαρύ πλήγμα. Φέροντας στους ώμους της το βάρος ότι πολλοί εντός της παράταξής της καθιστούν υπεύθυνη την ίδια και την προσφυγική της πολιτική για την καταστροφική επίδοση του κόμματος. Και από την άλλη πλευρά όλος ο κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του σε αυτήν ότι παρά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα παραμείνει μια από τις ηγετικές πολιτικές φυσιογνωμίες και με αυτήν θα εξακολουθήσει και η Γερμανία να είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος στο παγκόσμιο στερέωμα. Και μάλιστα ως ανοιχτή, βαθιά δημοκρατική χώρα.

Υπέρ αυτού συνηγορεί βεβαίως και το γερμανικό Σύνταγμα. Το οποίο ισχύει για όλους. Και για την AfD. Όπως ορίζει το Άρθρο 1: Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη.

Ίνες Πολ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου