20 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί κατέρρευσε σήμερα κατά 22% η Τράπεζα Πειραιώς στο Χρηματιστήριο

Ο θόρυβος και τα δημοσιεύματα σχετικά με τα ευρήματα του τελευταίου ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς είχαν τις αρνητικές τους επιπτώσεις στην μετοχή της τελευταίας, σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της διοίκησης της Τράπεζας και δηλώσεις στελεχών της.

Συγκεκριμένα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε σήμερα μεταξύ των € 3,50 (+1,45%) και € 2,64 (-23,48%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο στα € 2,70 (-21,74%).

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν μιλούν επί της ουσίας για "παράτυπες ενέργειες στελεχών της Τράπεζας, οι περισσότερες εκ των οποίων έγιναν κατά την περίοδο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015". Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, ο έλεγχος της ΤτΕ επικεντρώθηκε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Άνθιμο Θωμόπουλο, για τον χειρισμό της ενλόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και πιθανές παρατυπίες στις διαδικασίες δανειοδότησης κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της τράπεζας.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα του ελέγχου της ΤτΕ για την περίοδο από τα τέλη του 2014 έως και το 2016 αφορούν σε: "πωλήσεις στεγαστικών δανείων σε φιλικά funds με το ακίνητο να παραμένει στον δανειολήπτη, μετοχοδάνεια που αφού πωλήθηκαν σε funds στη συνέχεια εξαγοράστηκαν από τους κατέχοντες στο 20% της αρχικής αξίας, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αλλά και παράκαμψη των capital controls με όχημά λογαριασμούς μισθοδοσίας". Παράλληλα γίνεται λόγος για αποστολή του σχετικού πορίσματος της ΤτΕ στις εισαγγελικές αρχές.

Πάνω σε όλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, σε σημερινές δηλώσεις του στο Bloomberg διευκρίνισε ότι: "Η Τράπεζα Πειραιώς δεν αναμένει να υπάρξει ουσιώδης επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της κατάσταση ως αποτέλεσμα του διενεργούμενου από την Τράπεζα της Ελλάδος εποπτικού ελέγχου σε σχέση με παλαιότερα θέματα συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο και τις εσωτερικές διαδικασίες".

Χθες το απόγευμα, η διοίκηση της Τράπεας Πειραιώς σε ανακοίνωσή της 
«σχετικά με δημοσιεύματα, που αφορούν έρευνες για υποθέσεις προηγούμενων ετών»σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές. Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους. Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως...». 

Τέλος σημειώνεται ότι δεν υπήρξαν σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 
ευρύτερες επιπτώσεις σε άλλες μετοχές από την κατάρρευση της μετοχής της  Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε ελαφρά υποχώρηση (-0,88%) κλείνοντας στις 839,64 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη (-0,64%) με κλείσιμο στις 757,98 μονάδες. 

afirimeno.com
Με στοιχεία από capital.gr και euro2day.gr

1 σχόλιο:

  1. Την επόμενη μέρα: Κάλυψε σήμερα Πέμπτη η Τράπεζα Πειραιώς ένα μέρος από τις μεγάλες χθεσινές απώλειες (-21,74%) στο Χρηματιστήριο μετά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις. Έτσι σήμερα η μετοχή της τράπεζας ανέκαμψε και έκλεισε με κέρδη 9,26% στα 2,95 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή