17 Σεπτεμβρίου 2017

Βασικά σημεία της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη στην 82η Δ.Ε.Θ.

Με την πεποίθηση ότι οι «Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ξεδίπλωσε το σχέδιό του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες, Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, από το βήμα της 82ης Δ.Ε.Θ. Υπογράμμισε ότι οι τρεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι απλές:

  • Πρώτον, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Δεύτερον, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους.
  • Τρίτον, να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν αμέσως μετά τις εκλογές, τονίζοντας: «Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία δεκαετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στην λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δεύτερο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι θα αφορά μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σημερινή πραγματικότητα και τις σχέσεις με τους εταίρους μας τόνισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Η αλήθεια είναι σκληρή. Η Κυβέρνηση που μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα

Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών.

Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους και ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς.

Εξειδικεύοντας το σχέδιό του για τιςεπενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται όμως και χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις. Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
» 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας αναφέροντας ότι για το σκοπό αυτό θα κινηθεί σε τρείς άξονες: Την Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, τη γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». 

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά και την Παιδεία, που - όπως τόνισε - αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Οι νόμοι Μπαλτά - Φίλη - Γαβρόγλου καταργούνται. Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια
».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσε είναι «ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική» και πρόσθεσε «μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία». 


Αντιδράσεις από κυβέρνηση 

Ως "κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού" χαρακτηρίζει, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος την ομιλία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. 

Η δήλωση Τζανακόπουλου έχει ως εξής:

«Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμη ένα δώρο στην κυβέρνηση. Μέσα στο άγχος του να πείσει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να ελπίζει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός.

Υπερασπίστηκε τις κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έταξε στους ιδιώτες! Η δέσμευσή του όμως για νέο Μνημόνιο είναι η στιγμή που κάθε όριο ξεπεράστηκε.

Το κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αξίζει ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες». 

afirimeno.com
Στοιχεία από: nd.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Για επενδύσεις μίλησε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου