24 Σεπτεμβρίου 2017

Γερμανικές εκλογές: Πρωτιά για Μέρκελ, νίκη για το ακροδεξιό AfD

(upd) Τέταρτη θητεία, αν και με σημαντικά μειωμένη εκλογική δύναμη, για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δείχνουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών της Κυριακής. Ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τόσο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), όσο και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Εντυπωσιακά τα ποσοστά και θριαμβευτική είσοδος του ακροδεξιού ξενοφοβικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δύσκολη, ενώ ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:

CDU/CSU 33% (2013:41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά (
Die Linke) 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%). 

Η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) έχει ως εξής: CDU/CSU - 246 έδρες, SPD - 153 έδρες, AfD - 94 έδρες, FDP - 80 έδρες, Die Linke - 69 έδρες, Πράσινοι - 67 έδρες. 

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές.

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς πολύ γρήγορα χθες βράδυ και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε. Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους) αν και η συνύπαρξη Πρασίνων και FDP δεν αναμένεται ούτε να συμφωνηθεί ούτε να εξελιχθεί απολύτως αναίμακτα. 

Νωρίτερα, λίγο μετά την ανακοίνωση των exit poll, γράφαμε:

Με βάση τα exit poll από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD)το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) της Μέρκελ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 32,5% και απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με 20% και μείωση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταλαμβάνει το 13,5% σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) - οι οποίοι επιστρέφουν στη Bundestag - με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,5% και η Αριστερά (Die Linke) με 9%. 

Εκτιμήσεις της Deutsche Welle

Οι Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση (ARD).

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβερνησης», δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AFD». «Λάβαμε εντολή που πρέπει να υλοποιήσουμε μαζί με άλλους», είπε χαρακτηριστικά.


Το SPD αποκλείει συμμετοχή σε συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση. Δεν τα καταφέραμε, δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. 


AfD: «Τα καταφέραμε, θα αλλάξουμε τη χώρα». «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (ΑfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κυρία Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας». 

Οι έδρες: Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Τα σενάρια: Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων.


Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου