16 Σεπτεμβρίου 2019

Άλμα 19% στο πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στην Aramco

Συνθήκες πανικού στην αγορά πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις στην Aramco, την μείωση της παραγωγής και την εκτόξευση των τιμών. Όμως εκτιμάται ότι η άνοδος των τιμών πετρελαίου στις αγορές είναι παροδικό φαινόμενο και ότι σύντομα θα σταθεροποιηθούν.
Το σχετικό ρεπορτάζ από δυο δημοσιεύματα στη Ναυτεμπορική και τη Deutsche Welle: 

Πήρε «φωτιά» το πετρέλαιο: Άνευ προηγουμένου άλμα 19%

Συνθήκες πανικού επικρατούν στην αγορά πετρελαίου, μετά τις επιθέσεις το Σαββατο με drones στη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco, με αποτέλεσμα την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής σε δύο εγκαταστάσεις της. Το πλήγμα αφαιρεί περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών, αλλά και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν.

Σε μία άνευ προηγουμένου έναρξη συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988. Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) έκανε επίσης άλμα 15% στα 63,64 δολάρια το βαρέλι και η διαπραγμάτευση των συμβολαίων πάγωσε για περίπου δύο λεπτά.

Αν και στη συνέχεια, μετά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, το ράλι περιορίστηκε, η τιμή του μπρεντ με άνοδο 10% στα 66,35 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008.

H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας. Σε 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το μισό της σαουδαραβικής και το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, υπολογίζει την απώλεια και η «Wall Street Journal». Το γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.



Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Να θυμίσουμε ότι για την επίθεση, που είχε έπληξε τις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και το Χουράις, την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης. Στην δοκιμαζόμενη από εμφύλιο πόλεμο και ανθρωπιστική κρίση χώρα, η Σαουδική Αραβία στηρίζει με τις δυνάμεις της το καθεστώς και το Ιράν τους αντάρτες.

Οι ΗΠΑ έδειξαν ευθέως ως δράστη της επίθεσης την Τεχεράνη. «Το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό» υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. «Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία. Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε ο Πομπέο, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη.

Από την πλευρά τους οι Ιρανοί απορρίπτουν κάθε κατηγορία και αφήνουν να εννοηθεί πως πρόκειται για προβοκάτσια, προκειμένου να δικαιολογηθούν μελλοντικές εναντίον τους επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει και πάλι καζάνι, που βράζει και οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις, αλλά και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Εάν το ακριβό πετρέλαιο προσθετεί στα βαρίδια, που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξηθεί αισθητά. 

Πηγή: naftemporiki.gr 


Παροδικό φαινόμενο η άνοδος τιμών του πετρελαίου

Οι επιθέσεις με ντρόουν στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πετρελαίου της Σ. Αραβίας εκτόξευσε τις τιμές του μαύρου χρυσού. Η αύξηση είναι παροδική, εκτιμά ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου IFO Κλ. Φουστ.

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου δεν αποτελούν έκπληξη. Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεοσκάφη σε βάρος της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής μαύρου χρυσού της Σαουδικής Αραβίας είχαν πρωταρχικό στόχο την αποσταθεροποίηση. Ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί η τιμή για ένα βαρέλι Brent ξεπέρασε τα 66 δολάρια, ήταν δηλαδή κατά 10% αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες.

Για πολλούς Σαουδάραβες πολίτες η επίθεση από την γειτονική Υεμένη, που έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί στο μισό η ημερήσια εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Ο Αμπντούλ Αλμπασάμ κάτοικος της πρωτεύουσας Ριάντ κάνει λόγο για επίθεση - μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία αλλά είναι σαν να επιτίθενται έμμεσα στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Αν υποθέσουμε ότι πράγματι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Τεχεράνη είναι σαν να λέει στην Ουάσιγκτον ότι μπορούμε να σας πλήξουμε παντού. Λένε στους Ευρωπαίους ότι είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε τις τιμές του πετρελαίου».

Για τον αμερικανό υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είναι σαφές ότι οι επιθέσεις φέρουν την υπογραφή του Ιράν. Προφανώς για προληπτικούς λόγους ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε χθες το βράδυ την χρήση αποθεμάτων πετρελαίου που διαθέτουν οι ΗΠΑ για ώρα ανάγκης, σε περίπτωση ανάγκης.

Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου IFO του Μονάχου Κλέμενς Φουστ η άνοδος των τιμών πετρελαίου στις αγορές είναι παροδικό φαινόμενο και θα σταθεροποιηθούν πολύ σύντομα. Η διεθνής οικονομία θα επηρεαζόταν μόνο σε περίπτωση μόνιμου περιορισμού της προσφοράς πετρελαίου, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας αναλυτής Αμπντούλ Ραμάν ΑΛ Μούρσεντ θεωρεί ότι οι επιθέσεις θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή του Κόλπου. Εμφανίζεται ωστόσο αισιόδοξος για την ικανότητα της Σ. Αραβίας να επαναφέρει την παραγωγή στα κανονικά επίπεδα: «Ως μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου η Σ. Αραβία έχει την ικανότητα να σταθεροποιήσει τις αγορές. Έχει ξανασυμβεί, όταν Ιράν και Ιράκ μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου, η Σ. Αραβία κάλυψε το κενό που δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κυρίως λόγω των τεράστιων αποθεμάτων που διαθέτει».

Πηγή: Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Που έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου: Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Ενδοσυνεδριακά, κατά την έναρξη, η τιμή είχε αυξηθεί προς στιγμή ακόμη και κατά 20%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) κατέγραψαν αύξηση κατά 14,7%, κλείνοντας στα 62,90 δολάρια το βαρέλι. Η αύξηση αυτή είναι η άμεση συνέπεια από τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς. Πηγή Kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή