30 Σεπτεμβρίου 2019

Μόρια: Έκρυθμη η κατάσταση, δύο νεκροί από πυρκαγιές

Η σορός μιας απανθρακωμένης γυναίκας που μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και η σορός ενός απανθρακωμένου παιδιού που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των όσων συμβαίνουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Για άγνωστους λόγους, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δυο φωτιές. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.


Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. 

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες (κατά άλλες πληροφορίες δέκα), που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού.

Αστυνομικές δυνάμεις μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη, ενώ, λόγω της κατάστασης που παραμένει έκρυθμη, μεταβαίνει στο νησί και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μαζί με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , kathimerini.gr

Μια πραγματική τραγωδία στη Μόρια 

.h6
φωτογραφία Reuters / G Moutafis

Όμως στα τραγικά γεγονότα χθες στη Μόρια, μετά τη φωτιά και τον θάνατο δύο ανθρώπων, αλλά και γενικότερα στην επιβάρυνση των ελληνικών νησιών από την προσφυγική κρίση, αναφέρεται και ο διεθνής τύπος. Ειδικότερα, η γερμανική Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την "Deutsche Welle", σημειώνει:

Στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νησιά που επιβαρύνονται από την προσφυγική κρίση (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως) αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα της Süddeutsche Zeitung ενόψει τις επικείμενης επίσκεψης του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σε Τουρκία και Ελλάδα. 

«Σε πολλά ελληνικά νησιά, που αποτελούν προορισμό προσφύγων, η κατάσταση επιδεινώνεται. Εν μέσω ταραχών στο υπερπλήρες κέντρο της Μόριας στη Λέσβο μια μητέρα με το παιδί της πέθαναν την Κυριακή, σύμφωνα με το τοπικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (…) Και στη θάλασσα συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Η ελληνική ακτοφυλακή εντόπισε νεκρά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες στο νερό. Η βάρκα τους ανετράπη. Οι υπόλοιποι δώδεκα επιβαίνοντες σώθηκαν χάρη σε περιπολία της Frontex. Όλοι είναι Τούρκοι, που ζητούσαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. To ότι και Τούρκοι διαφεύγουν στην Ελλάδα λόγω φόβου διώξεων –μεταξύ των διασωθέντων είναι και δύο καθηγητές- περιπλέκει κι άλλο την κατάσταση για την Αθήνα» σημειώνει η SZ.

Όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ «όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να μείνουν στα προσφυγικά κέντρα των πέντε ελληνικών νησιών μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την παροχή ασύλου και η Τουρκία πρέπει να δέχεται τους απορριφθέντες» Για την ύπαρξη αυτής της συμφωνίας με την Τουρκία ανησυχεί όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), o οποίος συμφώνησε μαζί με τη Γαλλία, τη Μάλτα και την Ιταλία σε έναν μηχανισμό κατανομής προσφύγων που διασώζονται. Η "πρωτοβουλία της Μάλτας" αρχικά θα ισχύσει για έξι μήνες για να ανακουφίσει την Ιταλία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική, όπως είναι γνωστό και στο Βερολίνο». Σύμφωνα με την SZ στόχος του ταξιδιού του Ζεεχόφερ στην Τουρκία και την Ελλάδα από την ερχόμενη Πέμπτη συνοδεία του γάλλου ομολόγου του, Κριστόφ Καστανέρ, είναι η «ενημέρωσή του για την παρούσα κατάσταση» ενώ ειδικά στην Αθήνα θα πάει για να ενημερωθεί για τα «προβλήματα της ελληνικής διοίκησης» και να συζητήσει για πιθανή βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της SZ η καγκελάριος Μέρκελ είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Αθήνα, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη ελληνικές πηγές, ζητά να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση οι λόγοι είναι πολλοί, πχ. οι πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στην Kων/πολη φοβούνται για το μέλλον τους, ενώ ο Ερντογάν μιλά για «ζώνη ασφαλείας» 32 χλμ. στη Συρία, στην οποία θέλει να μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Από την πλευρά της η Δαμασκός, παρατηρεί η SZ «ζητά την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων και απειλεί διαφορετικά με "αντίμετρα"».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά αποτελούν τη δεύτερη σε μέγεθος προσφυγική ομάδα (14%) μετά τους Αφγανούς (40%). Πάντως, όπως καταλήγει SZ, ο Απόστολος Βεΐζης, επικεφαλής του παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, «είναι λάθος να πιέζουμε τους ανθρώπους στα νησιά γιατί αυτή η συμφωνία με την Τουρκία δεν λειτούργησε ποτέ και ποτέ δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου