23 Σεπτεμβρίου 2019

Έντονη κινητικότητα στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα και τις -συγκριτικά με άλλες χώρες- χαμηλές τιμές τους, αναφέρεται άρθρο της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine.
Στις αυξημένες τιμές ενοικίασης στην Αττική, που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών -ενοίκιο όσο περίπου ένας μέσος μισθός-, αναφέρεται άλλο άρθρο της Καθημερινής.
Αποσπάσματα από τα δυο αυτά δημοσιεύματα στη συνέχεια:


Frankfurter Allgemeine: Συγκριτικά φθηνά ακόμη τα ακίνητα στην Ελλάδα
από την "Deutsche Welle"

Στις -συγκριτικά με άλλες χώρες- χαμηλές τιμές ακινήτων στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι αυτό το διάστημα ιδιαίτερα δημοφιλής. Παντού χτίζονται σπίτια και γίνονται επενδύσεις. Παρά ταύτα οι τιμές των εξοχικών παραμένουν φθηνές σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ, αυξημένη ζήτηση για ακίνητα και οικόπεδα καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική, όπως επίσης στην Πελοπόννησο και στις νότιες Κυκλάδες. «Σαντορίνη και Μύκονος αναφέρονται πλέον στην ίδια κατηγορία με την Ίμπιζα. Πολύ δουλειά έχουν οι μεσίτες όμως πλέον και σε Κρήτη και Ρόδο. Αναδυόμενη αγορά είναι και η Κως, αν και οι πρόσφυγες λόγω της μικρής απόστασης του νησιού από την Τουρκία παίζουν το ρόλο τους. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και η ελάχιστα γνωστή στη Γερμανία αθηναϊκή ριβιέρα, η οποία εξελίσσεται στην ελληνική Cote d' Azur».

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η εφημερίδα οι λόγοι της αυξημένης ζήτησης είναι πολλοί και διαφορετικοί. Μεταξύ άλλων η αγορά ακινήτων ωφελείται από την αύξηση του τουρισμού, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, την εισαγωγή του κτηματολογίου αλλά και από την φιλικά διακείμενη στις επενδύσεις νέα κυβέρνηση.

«Με εξαίρεση τα hotspot της Μυκόνου, της Σαντορίνης ή του Πόρτο Χέλι, οι τιμές για την αγορά ακινήτων είναι αισθητά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες κορυφαίες τοποθεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρει η εφημερίδα.

Ενοίκιο όσο περίπου ένας μέσος μισθός...
από την "Καθημερινή"

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών, αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς ακινήτων, βρίσκονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε πληθώρα περιοχών της Αττικής. Οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας κρίνονται υπερβολικές στην πλειονότητα των περιπτώσεων και έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών νέων νοικοκυριών από την εξασφάλιση ποιοτικών συνθηκών ζωής, μέσω της επιλογής κατοικιών μικρότερης επιφάνειας από την αναγκαία, ή της προτίμησης ακινήτων χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών.

Ενδεικτική είναι, για παράδειγμα, μια σύγκριση με τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Κατά το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές διαμορφώθηκαν σε 921,53 ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,3%. Την ίδια περίοδο, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ ήδη φέτος εκτιμάται ότι η αγορά «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. 


Μάλιστα, σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία, στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-25% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινείται πέριξ του 10%-15%. Κατά κανόνα, ένα ποιοτικό διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχές των ανατολικών, βόρειων και νότιων προαστίων στοιχίζει σήμερα περίπου 650-850 ευρώ κατά μέσον όρο, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Η παραδοχή της μεγάλης ανόδου των ενοικίων, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, γίνεται πλέον και από επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, οι οποίοι αποδίδουν την εν λόγω εξέλιξη στη συσσώρευση πολλών ετών υποαπόδοσης των κατοικιών, που εξώθησαν πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, όταν όχι μόνο τα ενοίκια ήταν χαμηλότερα, αλλά επιπλέον τα ακίνητα είχαν υπερφορολογηθεί. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχασαν πολλά ενοίκια, λόγω ασυνεπών μισθωτών και των πολλών μηνών που τα ακίνητά τους έμειναν κενά, ιδίως την περίοδο 2012-2015. 

«Η αγορά ακινήτων σε μεγάλο βαθμό είναι ψυχολογία. Σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια, η ψυχολογία είναι και πάλι θετική και αυτό οδηγεί ενδεχομένως και σε κάποιες υπερβολές», σημειώνει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την περίοδο, οι τιμές που καταγράφονται οφείλονται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% στη θετική ψυχολογία των ιδιοκτητών και μόλις κατά 30% στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία και στην αγορά ακινήτων. «Είναι μια γενικευμένη τάση ανόδου, που οφείλεται στην απότομη επιστροφή της κτηματαγοράς στην κανονικότητα, μετά από μια δεκαετία ύφεσης. Ωστόσο, αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Εκτιμώ ότι οι τιμές θα επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικό επίπεδο, αν και θα παραμείνουν υψηλότερες σε σχέση με πριν από 1-2 χρόνια», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος, περιγράφοντας τη νέα ισορροπία στην αγορά ακινήτων.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα περίοδος αναμένεται να σηματοδοτήσει και μια δομική αλλαγή στην αγορά κατοικίας, όπου το κέντρο της Αθήνας θα εξακολουθήσει να καταγράφει πολύ υψηλές τιμές, ακόμα και σε σχέση με τα χρόνια πριν από την έλευση της οικονομικής κρίσης. Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, μεγάλα τμήματα του κέντρου θα είναι «απαγορευτικά» για τους εγχώριους ενοικιαστές/αγοραστές, λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό, που θα διατηρεί τις τιμές σε υψηλό επίπεδο. (...) Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο έντονο σε συνοικίες υψηλής ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου τα τελευταία τρία χρόνια τα ενοίκια εκτινάχθηκαν ακόμη και κατά 100% -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Κουκάκι- και πλέον εντοπίζονται τάσεις διόρθωσης. (...)

Πηγές: Deutsche Welle , kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου