23 Σεπτεμβρίου 2019

Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα

«Σήμερα η κουρελιασμένη σημαία, η σπασμένη σήμανση και οι σφραγισμένες πόρτες του κτιρίου στη Λεωφόρο Μεσογείων 131 έρχονται για να μας πουν μία άλλη ιστορία: αυτή για την άνοδο και τη πτώση της Χρυσής Αυγής στις πλάτες της οργής και της οικονομικής κρίσης, της ρητορικής μίσους και τελικά του φόνου και των εγκληματικών κατηγοριών», αναφέρει ο Guardian σε εκτενές δημοσίευμα για το τέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

«Μετά από μία δολοφονία, αποτυχίες και την τελευταία εκλογική ήττα, το νεοναζιστικό κόμμα κλείνει τα γραφεία του σε όλη τη χώρα και οι Έλληνες αγκαλιάζουν το τέλος μιας "εποχής οργής"» γράφει η βρετανική εφημερίδα. 

After murder, defections and poll defeat: the sun sets on Greece’s Golden Dawn
The neo-Nazi party’s Athens offices have downsized and it has closed offices across the country. Greeks embrace the end of an era of rage 


Όπως αναφέρει ο Guardian, για χρόνια το πενταόροφο κτήριο στη Λεωφόρο Μεσογείων 131 συμβόλιζε την άνοδο και την επιτυχία της Χρυσής Αυγής - κάποτε τρίτης πολιτικής δύναμης στη χώρα. «Σήμερα, η κουρελιασμένη σημαία, το σπασμένο σήμα και οι κλειστές πόρτες λένε μια άλλη ιστορία: την πτώση της Χρυσής Αυγής, λόγω της οργής και της οικονομικής κρίσης, του μίσους, της δολοφονίας και των ποινικών κατηγοριών». 

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην μεγάλη πορεία μνήμης για τα 6 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και -με αφορμή το κλείσιμο των γραφείων- σημειώνει ότι «φαίνεται πως έκλεισε ο κύκλος μιας εποχής "οργής" που καθορίστηκε από πολιτική μίσους- με επιτομή τις νυχτερινές πορείες με πυρσούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς και ομάδες κρούσης που έσπερναν πανικό και φόβο με συντονισμένες επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές και πολιτικούς αντιπάλους».

Η δολοφονία του Π. Φύσσα πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου έρευνα σχετικά με την αποδοχή της δολοφονικής βίας -που είναι έμφυτη στη ναζιστική ιδεολογία- από τη Χρυσή Αυγή και τη βάση για μία δίκη στην οποία είναι κατηγορούμενα 69 μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της ηγεσίας, γράφει ο Guardian.

«Το ανανεωμένο αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας χαίρεται. Η ήττα των ακροδεξιών, ένα χτύπημα για τα νεοφασιστικά κινήματα στην Ευρώπη, αποδίδεται στις συντονισμένες προσπάθειες ενός ποικιλόμορφου, αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε και στους δρόμους», υπογραμμίζει ο Guardian.

Πηγές: theguardian.com , kathimerini.gr , tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου