27 Σεπτεμβρίου 2019

DW: Με «ανθρωπιστικό σχεδιασμό» το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου

Λίγες μόνον ημέρες πριν τους μεγαλοπρεπείς εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε το νέο γιγαντιαίο, αλλά με «ανθρωπιστικό σχεδιασμό», αεροδρόμιο του Πεκίνου, που έχει τη μορφή αστερία. Από τη Deutsche Welle:

Επί εβδομάδες η κινεζική ηγεσία κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό την ακριβή ημερομηνία εγκαινίων. Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη λειτουργία του νέου αερολιμένα δόθηκε τελικώς προχθές Τετάρτη από τον πρόεδρο της χώρας.

Το νέο αεροδρόμιο που βρίσκεται σε απόσταση 46 χιλιομέτρων νότια του κέντρου της πρωτεύουσας παραδίδεται μόλις λίγες μέρες πριν από την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την 1η Οκτωβρίου. «Αναγγέλλω τα επίσημα εγκαίνια του Διεθνούς Αεροδρομίου του Πεκίνου Ντασίνγκ», είπε εν μέσω επευφημιών ο κινέζος πρόεδρος.

«Ανθρωπιστικός σχεδιασμός» 

Κατά την πρώτη φάση μέχρι το 2025 το νέο αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί περί τα 72 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως ενώ με ορίζοντα το 2040 θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια. Ήδη λειτουργούν τέσσερις διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης που μακροπρόθεσμα θα φτάσουν τους επτά. Το αεροδρόμιο διαθέτει τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό του κόσμου, ο οποίος σχεδιάστηκε από την γνωστή βρετανίδα αρχιτέκτονα Ζάχα Χαντίντ, η οποία απεβίωσε το 2016. 


Ο νέος αερολιμένας έχει τη μορφή αστερία με μεταλλική οροφή. Επικεφαλής μηχανικός του αεροδρομίου είναι ο Γκούο Γιαντσί: «Ο τερματικός σταθμός προκαλεί ένα υπέροχο συναίσθημα στους επιβάτες. Είναι φωτεινός και ευρύχωρος, ακόμη και τις σκοτεινές μέρες δεν χρειάζεται φωτισμό. Η μοναδική του μορφή προσφέρει μέγιστο χώρο για τα αεροπλάνα που προσγειώνονται και την ίδια ώρα διασφαλίζει μικρές αποστάσεις για τους επιβάτες. Στον τερματικό σταθμό οι ταξιδιώτες δεν χάνουν το στόχο από τα μάτια τους και έτσι κανείς δεν πανικοβάλλεται. Αυτό το ονομάζουμε ανθρωπιστικό σχεδιασμό».

O σιδηροδρομικός σταθμός που βρίσκεται κάτω από τον τερματικό σταθμό συνδέει το αεροδρόμιο με περίπου 30 κινεζικές πόλεις. Έτσι εξυπηρετεί ένα τεράστιο γεωγραφικό κομμάτι της χώρας που έχει συνολικά 200 εκατομμύρια κατοίκους.

«Υψηλού συμβολισμού πρότζεκτ»

«Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου Ντασίνγκ είναι το σημαντικότερο κρατικό πρότζεκτ. Το αποφάσισε προσωπικά ο γενικός γραμματέας μας Σι Τζινπίνγκ και το προχώρησε. Είναι ένα πολύ σημαντικό, υψηλού συμβολισμού πρότζεκτ για την πρωτεύουσα της νέας εποχής», επισημαίνει ο γραμματέας. του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσάι Τσι.

Η κατασκευή του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Η εμπειρία δείχνει ότι οι αμφιβολίες που εκφράζονται όσον αφορά την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας αλλά και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι δικαιολογημένες. Η γνώμη των πολιτών πάντως προφανώς και δεν ελήφθη υπόψη. Πάνω από 16 χωριά εκκενώθηκαν και 16.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να κάνουν χώρο στο νέο αεροδρόμιο.

Άξελ Ντόρλοφ (RBB, Πεκίνο)

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου