24 Σεπτεμβρίου 2019

Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Σύνοδο για το Κλίμα: Μου κλέψατε τα όνειρα

Με μια παθιασμένη ομιλία, η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ άνοιξε τη Δευτέρα τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου οργισμένη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.

«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας». «Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;» είπε. 


Greta Thunberg: United Nations General Assembly Speech

Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας» τόνισε. «Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ» πρόσθεσε.

Greta Thunberg @GretaThunberg
“Right here, right now is where we draw the line. The world is waking up. And change is coming, whether you like it or not.” My full speech in United Nations General Assembly. #howdareyou

«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, youtube.com, twitter.com

1 σχόλιο:

  1. Στη Γκρέτα Τούνμπεργκ το «Εναλλακτικό Νόμπελ». Η Σουηδέζα έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι μια από τους τέσσερις νικητές του «Βραβείου Ορθής Διαβίωσης» (Right Livelihood Award) για το 2019, γνωστού και ως σουηδικό «Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ», όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Η Τούνμπεργκ βραβεύτηκε επειδή «ενέπνευσε και ενίσχυσε τα πολιτικά αιτήματα για την επείγουσα ανάγκη κλιματικής δράσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ορθής Διαβίωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή