20 Σεπτεμβρίου 2019

Φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις της Aramco μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμερα τη δυνατότητα σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τις επιθέσεις, για τις οποίες η Ουάσιγκτον και το Ριάντ κατηγόρησαν το Ιράν, δείχνοντας στους δημοσιογράφους λιωμένους σωλήνες και καμένο εξοπλισμό.

Το βασίλειο θεωρεί ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις στο Κουράις και το Αμπκάικ -η χειρότερη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο από τότε που ο Ιρακινός Σαντάμ Χουσεΐν πυρπόλησε τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ το 1991- θέτουν σε δοκιμασία τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να διατηρηθεί η παγκόσμια τάξη.


Στο Κουράις, το οποίο το υπουργείο Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι επλήγη από τέσσερις πυραύλους, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είναι σε εξέλιξη, με γερανούς να υψώνονται γύρω από δύο καμένους πυλώνες και λιωμένους σωλήνες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουμε στην πλήρη παραγωγή που βρισκόμασταν πριν την επίθεση (στο Κουράις) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φαχάντ Αμπντουλκαρίμ, γενικός διευθυντής της Aramco για τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στις νότιες περιοχές, στους δημοσιογράφους. «Εργαζόμαστε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα» είπε. 


Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που έχει το μέγεθος πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει διασυνδεμένα συστήματα αγωγών και πυλώνων. Στο έδαφος υπήρχαν αποκαΐδια, ενώ κάποιοι εργάτες ψέκαζαν με ένα υγρό που φάνηκε να είναι νερό. Κινητοί γερανοί και βυτιοφόρα βρίσκονταν κοντά σε ό,τι έχει απομείνει από έναν κατεστραμμένο από τη φωτιά πυλώνα. 


Οι επιθέσεις του προηγούμενο Σαββάτου επέτειναν τη διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην οδηγηθεί σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ότι θα αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες με συντριπτική απάντηση. 


Σήμερα η Τεχεράνη επέτεινε το μήνυμα αυτό καθώς ο στρατηγός Γιαχιά Ραχίμ-Σαφάβι, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, δήλωσε: «Εάν οι Αμερικανοί σκέφτονται συνομωσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό». 


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη πολέμου», αλλά χθες δήλωσε ότι ο Τραμπ, που έχει δώσει εντολή για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης. Όμως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε σήμερα τα σχόλια του Πομπέο.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Σχετικές αναρτήσεις:
Άλμα 19% στο πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις στην Aramco (16.9.2019)
DW: Τα γεωπολιτικά συμφραζόμενα της σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο (18.9.2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου