17 Σεπτεμβρίου 2019

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τα 100 του χρόνια

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται από το 1920, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε την «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών», το σημερινό «Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Για τον λόγο αυτό, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν για όλο το ακαδημαϊκό έτος. 

Στη φωτογραφία επάνω αριστερά το κτήριο του Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) το 1940

«Από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύει αδιάλειπτα την Ιστορία του Έθνους μας, αποτελώντας φάρο για την Παιδεία και την Επιστήμη και διακριτή ακαδημαϊκή εστία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την οικονομία, την κοινωνία και την αγορά», δήλωσε ο πρύτανης του ΟΠΑ, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε το πανεπιστήμιο σήμερα, Τρίτη.


«Όραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί σταθερά διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Πληροφορίας, και να συμβάλλει, με τη δράση του και την προσφορά του, στις προκλήσεις της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, στη διαρκή αναπτυξιακή του πορεία, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ως βασικούς πυλώνες τις ιδρυματικές αξίες του: την Αριστεία, την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και την Κοινωνική Προσφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρύτανης και κατέληξε: «Κοιτάζουμε το παρελθόν, την ιστορία μας, με σεβασμό και υπερηφάνεια, διότι αυτή είναι η ταυτότητά μας. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα το μέλλον, με επίγνωση». 


Αναμνηστική φωτογραφία φοιτητών στο προάυλιο του Πανεπιστημίου το 1970 

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Σπύρος Λιούκας και πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της Επετείου 100 Χρόνων από την Ίδρυση του ΟΠΑ, αναφέρθηκε στο πλάνο των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εντός του ακαδημαϊκού έτους 2019-20. Όπως ανέφερε ο κ. Λιούκας, «η χρονιά αυτή θα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μοιραστεί με την κοινωνία την ιστορία του και την επίδρασή του στη χώρα, αλλά και το όραμά του για το μέλλον». 

1920 Το πρώτο κτήριο στο οποίο αρχικά λειτούργησε η σχολή ήταν η Ακαδημία Ρουσόπουλου στην Κάνιγγος

Σύντομη ιστορία του Πανεπιστημίου 

Ήταν το 1903, που ο ευεργέτης Γρηγόριος Μαρασλής, σε ηλικία 72 ετών, αποφάσισε να δωρίσει ένα τεράστιο για την εποχή ποσό (250.000 χρυσές δραχμές), με σκοπό την ίδρυση Εμπορικής Ακαδημίας στην Αθήνα «αναλόγου προς τας εν τη αλλοδαπή λειτουργούσας Εμπορικάς Ακαδημίας», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του Γρηγορίου Μαρασλή, το 1919, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κάλεσε στην Αθήνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λωζάνης Γεώργιο Παγιάρ, και του ανέθεσε τη σύνταξη Οργανισμού για την ίδρυση και λειτουργία Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης. Με βάση την πρόταση Παγιάρ, και ως ακολούθημα της πρωτοβουλίας Βενιζέλου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 2191/18-6-1920, με τον οποίο ιδρύθηκε η «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών». 

Το 1926 μετονομάστηκε σε Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Τη σημερινή του ονομασία Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε το ίδρυμα το 1989. 

Πηγές: aueb.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου