22 Σεπτεμβρίου 2019

Όχι στη μετονομασία του σταθμού Μετρό από «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης»

Έκανε πίσω και σωστά! Έτσι λοιπόν την άρνηση της να αποδεχθεί τη μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» δημοσιοποίησε η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, ύστερα από τις συζητήσεις που πυροδότησε τo σχετικό σχέδιο της Αττικό Μετρό. 

Την άρνηση αυτή σχολίασε και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, που αναφέρει ότι προϋπήρξε συνεννόηση με την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη, η οποία και επρόκειτο να χρηματοδοτήσει την τιμητική εκδήλωση για την μετονομασία του σταθμού. 

Η Οικογένεια Μπακογιάννη

«Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη.

Η σχετική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη στο facebook:


Κώστας Μπακογιάννης
2 ώρες πριν
Ευχαριστούμε θερμά την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ», για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους, δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο, θα προσέβαλε τη μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα.
Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί.
Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Σημειώνεται ότι η Αττικό Μετρό είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την απόφασή της για μετονομασία του σταθμού του Ευαγγελισμού σε «Παύλος Μπακογιάννης», με αφορμή και τη συμπλήρωση 30 ετών από την δολοφονία του από τη "17 Νοέμβρη". Επίσης είχε ανακοινώσει και την επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασής της για τη μετονομασία του σταθμού «Άγιος Δημήτριος» σε «Αλέκος Παναγούλης», αποδίδοντας έτσι στο σταθμό το όνομα ενός προσώπου συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος

Την άρνηση της οικογένειας Μπακογιάννη σχετικά με τη μετονομασία του σταθμού, σχολίασε, με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, o οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης»

Η σχετική ανάρτηση του Νίκου Ταχιάου στο facebook (μέρος):

Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:
1. Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης. (...)
Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.
Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες.
Πηγή: Με πληροφορίες από το facebook.com

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου