28 Σεπτεμβρίου 2019

Κώστας Γαβράς: Η ταινία «Ενήλικοι στην Αίθουσα» δεν είναι ντοκιμαντέρ, είναι ένα θέαμα

«Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ένα θέαμα…», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γαβράς χθες στη συνέντευξη Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την ταινία του «Adults In Α Room» (Ενήλικοι στο δωμάτιο) που βγαίνει στις αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου.

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά, αφηγείται την διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους τους πρώτους μήνες του 2015, με τους ευρωπαίους δανειστές και βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults In the Room».

«Είχα την δική μου γνώμη για την κατάσταση μέσα από τα άρθρα και την έρευνα που έκανα για το θέμα, είχα την δική μου ιδέα για την ταινία η οποία ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του Βαρουφάκη. Χρειαζόμουν έναν insider (από μέσα) στο eurogroup. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους ηχογραφημένους διαλόγους, τι γινόταν μέσα», είπε ο Κώστας Γαβράς.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία πριν ακόμα προβληθεί τόνισε: «Βλέποντας τη δική μου ταινία δεν βλέπετε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω». 


«Ο Σαρτζετάκης, συνέχισε, είχε γράψει ένα καταπληκτικό δίτομο βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε από την χούντα, για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κάποιος σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο ''Ζ'' μ' ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη. Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισελμπλουμ, του Μοσκοβισί, δεν με ενδιέφεραν όμως καθόλου. Πώς να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον ο οποίος είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά;».

Πάνω σε αυτό το τελευταίο θα σχολίαζαμε εμείς ότι: Πολύ φτωχό (και λαϊκίστικο ίσως) είναι το επιχείρημα του κ. Γαβρά για αγνοήσει κανείς τους Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί και να δικαιολογήσει έτσι την έλλειψη αντικειμενικότητας της ταινίας!

Στα 86 του χρόνια και μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, ο Κώστας Γαβράς αισθάνθηκε ακόμα μια φορά αλληλέγγυος στην πατρίδα του: «Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν τα Μνημόνια και οι τράπεζες», τόνισε.

«''Οι Ενήλικοι στην αίθουσα'' δεν είναι μια ελληνική ταινία για την κρίση, είναι μια ταινία για την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα», πρόσθεσε η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Ρέι Γαβρά. 


Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ιδιότητα του συγγραφέα όπως διευκρίνισε, «αφήνοντας εκτός την κομματική και πολιτική του ταυτότητα». Ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά για την ταινία λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήμουν πολύ προσεκτικός στη συγγραφή του βιβλίου. Ξόδεψα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να επιβεβαιώνω, ότι όντως έγιναν έτσι τα πράγματα. Για έναν συγγραφέα είναι πολύ σημαντικό να είναι νωπές οι μνήμες.

Για τον Χρήστο Λούλη (τον κινηματογραφικό Γιάνη Βαρουφάκη) «η ταινία αυτή, δεν απευθύνεται ούτε στον αντίπαλο ούτε στον οπαδό. Απευθύνεται σε αυτούς που λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που σερβίρει η τηλεόραση, το δικό τους ιδεολογικό υπόβαθρο, οι φίλοι».

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (στην ταινία υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα) δήλωσε πως «είναι τιμητικό ότι ο Κώστας Γαβράς στα 86 του γύρισε ταινία για την χώρα του».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο αντίλογος: Οσοι θεωρούν ότι η πολιτική Βαρουφάκη ήταν ανεύθυνη και επικίνδυνη, λένε ότι οι «Ενήλικοι στην Αίθουσα» είναι ένα φιλμ κατάλληλο μόνο για πολιτικά ανηλίκους που θέλουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα έπρεπε να πέσει στον γκρεμό για να πετάξει προς το μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή