25 Ιανουαρίου 2022

Το χρονικό της επέλασης και ο εγκλωβισμός στην κακοκαιρία «Ελπίδα»

Παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για πρωτοφανείς χιονοπτώσεις και στην Αττική, κρατικός μηχανισμός και υποδομές του λεκανοπεδίου δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τις εικόνες παράδοσης στα καιρικά φαινόμενα, αυτή τη φορά με επίκεντρο την Αττική Οδό και δευτερευόντως και άλλες βασικές οδικές αρτηρίες, κυρίως στα βόρεια προάστεια της Αθήνας και στην Ανατολική Αττική. (φωτογραφία επάνω αριστερά: Eurokinissi/Δημητρόπουλος Σωτήρης).

Άφαντοι υπουργοί. Η δουλειά υπουργών και περιφερειαρχών δεν είναι η επικοινωνία. Προφανώς δεν το έχουν καταλάβει. Οταν αρχίζουν όμως τα δύσκολα εξαφανίζονται. Αφήνουν την επικοινωνία, που είναι προφανώς άχαρη και επίπονη σε άλλους με την ελπίδα να γίνουν αυτοί τα αλεξικέραυνα. Η χθεσινή απουσία αρμόδιων υπουργών και άλλων συνέπεσε με την ανυπαρξία μέρους του κρατικού μηχανισμού. Μόλις πέρασε η κρίση άρχισε βέβαια πάλι η επικοινωνία. Μέχρι την επόμενη κρίση.

Το χρονικό της επιδρομής της κακοκαιρίας «Ελπίδα» έχει μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης, με βάση σχετικό ρεπορτάζ στο kathimerini.gr, ως εξής:

· 07:00 πρωί Δευτέρας – Χαρακτηριστικό του φαινομένου ήταν ο μεγάλος όγκος χιονιού και η τάχιστη κλιμάκωσή του. Περίπου στις 7 το πρωί της Δευτέρας ξεκινά να χιονίζει στο Λεκανοπέδιο και στο βόρειο τμήμα του νομού το «έστρωσε» άμεσα. Σημαντικό: Η επέλαση του κυρίου τμήματος της «Ελπίδας» ήρθε αρκετές ώρες νωρίτερα, γεγονός που «εγκλώβισε» πολλούς στις οδικές αρτηρίες.

· 09:00 – Απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Εθνική Οδό Aθηνών -Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη και από τον κόμβο Οινοφύτων στο ρεύμα προς Αθήνα, ενώ λίγο μετά τις 12 λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης η κυκλοφορία διακόπηκε μέχρι τα διόδια της Τραγάνας.

Ο «Δρομέας» με φόντο το Χίλτον. Φωτο: Stringer / SOOC

· 10:00 – Ξεκινά η χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας. Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων αρχίζουν να ρίχνουν αλάτι μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

· 11:00 – Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης στην Αττική και των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία πάρθηκε η απόφαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να σχολάσουν νωρίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα και αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα πράττουν το ίδιο. Η μαζική αποδέσμευση από τις εργασίες τους φαίνεται να συνέτεινε στο μπλοκάρισμα κεντρικών οδικών αρτηριών.

· 12:00 – Κλείνει η Κατεχάκη στο ύψος της Κοκκινοπούλου λόγω πάγου, ενώ ξεκινούν μεγάλα προβλήματα σε Μεσογείων και Μαραθώνος.

Αττική Οδός. Φωτο: INTIME NEWS/Λιάκος Γιάννης

· Χάος στην Αττική Οδό: Την ίδια ώρα καταγράφεται και το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας και τα έντονα φαινόμενα. Τα διόδια ανοίγουν μεν για να διευκολυνθούν οι οδηγοί, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση και η διαφανείσα αδυναμία της εταιρείας να καθαρίσει τον δρόμο προκαλούν χάος. 

Σταδιακά κλείνουν πολλοι δρόμοι -ειδικά στα βόρεια προάστια- και τα συνεργεία των δήμων, της περιφέρειας και της πολιτικής προστασίας προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς του μεγάλους οδικούς άξονες. Τα αυτοκίνητα ειδικά στη λεωφόρο Μεσογείων κινούνται αποκλειστικά με πρώτη ταχύτητα.

· 14:25 – Από το μεσημέρι καταγράφονται διακοπές στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αποσύρθηκαν στα αμαξοστάσια το σύνολο των Λεωφορείων και Τρόλεϊ σε όλη την Αθήνα. Λίγο αργότερα διεκόπησαν τα δρομολόγια του Τραμ, ενώ οι συρμοί του ΗΣΑΠ είχαν ως τερματικό σταθμό την Ειρήνη.

Βόρεια προάστια. Φωτο: SOOC/Nick Paleologos

· 15:00 – Άρχισαν να παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και συγκεκριμένα στην Παλλήνη περί την Λεωφόρο Μαραθώνος, και την Ανθούσα. Οι διακοπές ρεύματος επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές.

· 15:45 – Η Αττική Οδός με καθυστέρηση εκδίδει ανακοίνωση για τις ουρές χιλιομέτρων που έχουν ήδη δημιουργηθεί στο δίκτυό της και για την ακινητοποίηση οχημάτων εντός του αυτοκινητοδρόμου. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν «είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών».

· 17:00 – Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ.Στυλιανίδης ενημερώνει για την πορεία της κακοκαιρίας και παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική Οδό, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις που έγιναν. Ο ίδιος αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην εταιρεία.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση της 24ης Ιανουαρίου. ΕΡΤ

· 18:00 – Κλείνει -κατά διαστήματα- η λεωφόρος Κηφισίας, η λεωφόρος Μεσογείων, η λεωφόρος Μαραθώνος, η λεωφόρος Κατεχάκη, η Αττική οδός και οι κεντρικοί δρόμοι στο σύνολο των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και της Βόρειας Αθήνας καθώς και η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας.

· 18:00 – Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διατάσσει προκαταρκτική έρευνα για το πιθανό αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

· 19:30 – Η κυβέρνηση ανακοινώνει γενική αργία σε Αττική, Βοιωτία, Ευβοία, Κυκλάδες, Σποράδες Δωδεκάνησα και Κρήτη, για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

· 20:30 – Σε νέα ενημέρωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως ξεκίνησε ο απεγκλωβισμός πολιτών από την Αττική Οδό, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συνδρομή του Στρατού απεδείχθη αποφασιστική και παραμένουν ερωτηματικά για τη μη ενεργοποίησή του νωρίτερα.

· 22:00 – Το υπουργείο Εσωτερικών κηρύσσει σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας, περιοχές της επικράτειας που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

· 23:00 – Περισσότερες από 700 κλήσεις είχε δεχτεί μέχρι εκείνη την ώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

· 07:15 Τρίτης – Παραμένουν προβλήματα ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός κατοίκων να μην έχει φωτισμό και κατα περίπτωση θέρμανση.

· 08:00 – Σχεδόν 24 ώρες μετά την έναρξη των φαινομένων, εκατοντάδες οδηγοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, τουλάχιστον 1.200 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα, ενώ ο διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής οδού, Φάνης Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για 200 – 300 άτομα σε σημεία του αυτοκινητοδρόμου.

Οι απεγκλωβισμένοι της Αττικής Οδού συνωστισμένοι στον Προαστιακό

· 09:00: Αποκαλύπτεται σε όλο το μέγεθός της η ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί που ουσιαστικά αφέθηκαν στην τύχη τους να «διανυκτερεύσυν» στην Αττική Οδό ενώ τα social media κατακλύζονται από τις εικόνες συνωστισμού των απεγκλωβισθέντων στον Προαστιακό όσο και στο ξενοδοχείο υποδοχής.


· 10:30 – Αποφασίζεται η καταβολή αποζημίωσης 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο από την Αττική Οδό, ύστερα από επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας.

· 11:30 – Ανακοινώνεται από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πως και η Τετάρτη θα είναι γενική αργία για Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη.

· 12:35 – Επιτροπή διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό κατά την κακοκαιρία Ελπίδα συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

· 14:30 – Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα).

· 14:45 – Την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη (χ/θ 20,60) έως τα όρια του νομού Αττικής (χ/θ 58,520), ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

· 14:50 – Εξασθενεί σταδιακά το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας και σάρωσε τη χώρα, με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, να τονίζει πως το φαινόμενο είναι σε αποδρομή.

· 15:45 – Ανακοινώνεται πως αναστέλλονται και αύριο τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας.

· 16:20 – Γίνεται γνωστό πως οχήματα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι διαθέσιμα από σήμερα και για όσες μέρες χρειαστεί στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό.

· 16:40 – Δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στα σχολεία που είναι κλειστά λόγω κακοκαιρίας, ούτε θα διενεργηθούν self test, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

· 16:50 – Στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη και αντίστροφα διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη Γραμμή 1 του μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

· 17:40 – Τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για την ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χθες 24 Ιανουαρίου αποφάσισε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Αττική Οδός. Φωτο: Reuters / Alkis Konstantinidis

· Αργά το απόγευμα της Τρίτης την παραίτησή του υπέβαλε ο Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικής Οδού, Βασίλειος Χαλκιάς, στον απόηχο του εγκλωβισμού επί ώρες εκατοντάδων αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης που έφερε, χθες Δευτέρα, η κακοκαιρία Ελπίδα. Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι λίγο πριν διασφαλίστηκε η ασφαλής απομάκρυνση και των τελευταίων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό.

Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» εξασθενεί σταδιακά με τον παγετό αλλά και τα προβλήματα να παραμένουν. Πολλές περιοχές εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ρεύμα, με τον ΔΕΔΔΗΕ πάντως να υπογραμμίζει ότι έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ενώ οδικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι αδιάβατες.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr
Φωτογραφίες και από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου