13 Μαρτίου 2022

Η επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης και η παραπληροφόρηση

Ψευδείς ισχυρισμοί για την επίθεση στο νοσοκομείο της Μαριούπολης
από το ellinikahoaxes.gr


Εικόνες από το χτύπημα του νοσοκομείου της Μαριούπολης έκαναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το γύρω του διαδικτύου. Η αναπαραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού στον ηλεκτρονικό τύπο πυροδότησε τη διάδοση πληθώρας ισχυρισμών σχετικά με την επίθεση. Το "Ellinika Hoaxes" προυσιάζει σε άρθρο του τους ψευδείς ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν τόσο από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από επίσημους κρατικούς φορείς, όπως για παράδειγμα Ρωσικές πρεσβείες ανά τον κόσμο.

Ισχυρισμός 1: Η γυναίκα που κατεβαίνει αιμόφυρτη τη σκάλα είναι μοντέλο και έπαιξε το ρόλο των δύο τραυματισμένων εγκύων. Τη μια στη σκάλα και την άλλη που μεταφερόταν στο φορείο.
Συμπέρασμα 1: Εξετάζοντας φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας από το σημείο, διαπιστώνουμε πως πρόκειται για δύο διαφορετικά άτομα.

Ισχυρισμός 2: Η γυναίκα στο λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται να είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Συμπέρασμα 2: Η προχωρημένη εγκυμοσύνη της γυναίκας φαίνεται από τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram καθώς επίσης και σε αυτόν που διατηρεί ο σύζυγός της. Συλλογή φωτογραφίων του ζευγαρίου κυκλοφορεί και σε λογαριασμό τοπικού φωτογραφειου της Μαριούπολης. Η εγκυμοσύνη της είναι προφανής.

Ισχυρισμός 3: Σύμφωνα με τη Ρωσική Πρεσβεία του Ισραήλ, το παιδιατρικό νοσοκομείο δε λειτουργούσε καθώς είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ. Ο ισχυρισμός πλαισιώθηκε από φωτογραφίες τεθωρακισμένων οχημάτων έξω από κτήριο.
Συμπέρασμα 3: Η φωτογραφία, σύμφωνα με γεωεντοπισμό της ερευνητικής ομάδας του Bellingcat, έχει ληφθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο που επλήγη.

Ισχυρισμός 4: Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Anastasia Bagriychuk. Πρόκειται για καταχωρημένη ως ανώτερος αξιωματικός στο τμήμα τεχνολογιών πληροφορικής και υπολογιστών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Συμπέρασμα 4: Πρόκειται για διαφορετικό άτομο.

Πιο αναλυτικά:


Πρώτος ισχυρισμός: «Η γυναίκα που κατεβαίνει τη σκάλα είναι μοντέλο και έπαιξε το ρόλο των δύο τραυματισμένων εγκύων. Εκείνης που κατεβαίνει αιμόφυρτη και εκείνης που τη μετέφεραν με το φορείο.»

Πρέπει να τονιστεί πως αυτός ο ισχυρισμός διατυπώθηκε από τη Ρωσική Πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 10 Μαρτίου 2022 μέσω ανάρτησης στο Twitter, η οποία αργότερα διαγράφτηκε.

Όπως ισχυρίζεται η Ρωσική Πρεσβεία στο Λονδίνο στο επίμαχο Tweet, η εικονιζόμενη γυναίκα ονόματι Μαριάννα Ποντγκούρσκαγια υποδύθηκε το ρόλο των δύο γυναικών, εκείνης που κατεβαίνει αιμόφυρτη από τη σκάλα και εκείνης που μεταφέρεται με το φορείο. Ομοίως, σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα στις 10 Μαρτίου 2022, η Μαριάννα άλλαξε ρούχα και μακιγιάζ και παρέστησε την τραυματισμένη γυναίκα στο φορείο και στην σκάλα.

Εντούτοις, εξετάζοντας το οπτικοακουστικό υλικό από το σημείο, κανείς διαπιστώνει πως τελικά πρόκειται για δύο διαφορετικά άτομα.

Λήψεις του φωτογράφου Mstyslav Chernov (αριστερά) και του Evgeniy Maloletka (κέντρο και δεξιά).

Δεύτερος Ισχυρισμός: «Η γυναίκα στο λογαριασμό της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν φαίνεται να είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.»

Με μοναδικό τεκμήριο μια φωτογραφία αναρτημένη στις 20 Ιανουαρίου του 2022 στο Instagram, ορισμένοι υπονοούν πως η γυναίκα δεν είναι καν έγκυος.

Ωστόσο, η προχωρημένη εγκυμοσύνη της Marianna είναι εμφανής σε αρκετές από τις φωτογραφίες που εντοπίζονται δημοσιευμένες σε προφίλ που διατηρεί η ίδια στο Instagram (@gixie_beauty), καθώς και στο προφίλ του συζύγου της, Yuri Vyshemirsky (@vyshemirskij).

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανής δημοσιογράφου Olga Tokariuk, που επικοινώνησε με τους συγγενείς της εγκυμονούσας, η Marianna έφερε (στις 10/3/2022) στον κόσμο ένα κοριτσάκι:


Τρίτος Ισχυρισμός: «Σε Tweet, η Ρωσική Πρεσβεία του Ισραήλ αναφέρει πως το παιδιατρικό νοσοκομείο δεν λειτουργούσε καθώς είχε καταληφθεί από το τάγμα του Αζόφ. Αυτός ο ισχυρισμός συνοδεύεται από μια φωτογραφία τεθωρακισμένων έξω από ένα κτήριο».

Η επίμαχη ανάρτηση κοινοποιήθηκε και από το Ρωσικό ΥΠΕΞ. Ο εν λόγω ισχυρισμός, ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε λειτουργία “από την αρχή της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία“ και ότι είχε καταληφθεί από το τάγμα Αζόφ, πλαισιώνεται από μια φωτογραφία, η οποία απεικονίζει στρατιωτικά οχήματα έξω από ένα κτήριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με γεωεντοπισμό από τη βραβευμένη ερευνητική ομάδα του “Bellingcat”, η φωτογραφία δείχνει άσχετο κτήριο σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από την παιδιατρική κλινική της Μαριούπολης. Η Ρωσική πρεσβεία, στη συνέχεια, διέγραψε τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Τέταρτος Ισχυρισμός: «Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Anastasia Bagriychuk. Πρόκειται για καταχωρημένη ως ανώτερος αξιωματικός στο τμήμα τεχνολογιών πληροφορικής και υπολογιστών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας».

Τέλος, ανάμεσα σε χρήστες διαμοιράζεται και ο ισχυρισμός ότι η Marianna δεν είναι στην πραγματικότητα μια απλή πολίτης της Μαριούπολης αλλά ανώτερη αξιωματικός τους Ουκρανικού στρατού.

Μοναδικό τεκμήριο γι’ αυτό τον ισχυρισμό αποτελεί η ακόλουθη φωτογραφία (στα αριστερά), η οποία όμως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2014 και απεικονίζει μια άλλη κοπέλα, την Anastasia Bagriychuk, ως δόκιμο τότε Ουκρανικής Στρατιωτικής Σχολής.


Όπως προκύπτει από την έρευνα του Maldita.es, η νεαρή Bagriychuk από το Zhytomyr της Ουκρανίας κέρδισε το 2014 στον διεθνή διαγωνισμό λογοτεχνίας Taras Shevchenko και τιμήθηκε με υποτροφία.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τις ανωτέρω πληροφορίες, καθίσταται σαφές πως μετά το χτύπημα του νοσοκομείου στη Μαριούπολη, κρατικοί φορείς όπως οι Πρεσβείες της Ρωσίας σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησαν και αναπαρήγαγαν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το συμβάν.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr (11 Μαρτίου 2022)

Το άρθρο το υπογράφει ο δημοσιογράφος Στέλιος Πουρνής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου