3 Αυγούστου 2022

Το James Webb απαθανάτισε τον μακρινό γαλαξία Cartwheel

Η NASA δημοσιοποίησε μια σπάνια και εντυπωσιακή εικόνα ενός γαλαξία που απέχει 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, του γαλαξία Cartwheel, του οποίου οι δακτύλιοι απαθανατίζονται με πρωτοφανή ευκρίνεια χάρη στο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας ήταν κάποτε σπειροειδής, όπως ο δικός μας. Όμως, η σύγκρουσή του με έναν μικρότερο γαλαξία του έδωσε το σχήμα που έχει στην εικόνα που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Αυτή η νέα σύνθετη εικόνα υπογραμμίζει τον Γαλαξία Cartwheel, το αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης υψηλής ταχύτητας που συνέβη πριν από περίπου 440 εκατομμύρια χρόνια, μαζί με δύο γειτονικούς γαλαξίες.


NASA @NASA
Webb is on a roll!  This new
@NASAWebb near and mid-infrared composite image highlights the Cartwheel Galaxy, the result of a high-speed collision that occurred about 440 million years ago, along with two neighboring galaxies. Get the details: https://go.nasa.gov/3OSNteh

Σταδιακά σχηματίστηκαν δακτύλιοι που μοιάζουν με τους κυματισμούς που προκαλούνται από ένα βότσαλο που πέφτει στη θάλασσα.

Ο γαλαξίας Cartwheel είχε ήδη παρατηρηθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά το James Webb αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες. «Μας δίνει μια ιδέα για το τι είχε συμβεί στο παρελθόν και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον», αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ένα τεχνολογικό αριστούργημα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου επτά μήνες και απέχει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Πηγές: twitter.com/NASA , 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: NASA: Οι πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε το τηλεσκόπιο James Webb (13.7.2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου