2 Αυγούστου 2014

Συναγερμός για τις επιπτώσεις από τη ρωσο-ουκρανική κρίση

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων από τη ρωσο-ουκρανική κρίση τόσο στις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς το ρωσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της ετήσιας εγχώριας ζήτησης, όσο και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς (μέσω Λευκορωσίας αντί Ουκρανίας) που αυξάνουν το σχετικό κόστος. Παράλληλα προβλέπεται μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην "Καθημερινή" με τίτλο
Πορτοκαλί συναγερμός για τις επιπτώσεις από τη ρωσο-ουκρανική κρίση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) κ. Γιάννης Μανιάτης συγκάλεσε προχθές το βράδυ σύσκεψη με τις διοικήσεις των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων (ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΡΑΕ), τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για να εξεταστεί η ετοιμότητα της χώρας σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού. Κρίσιμη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη για το μέλλον των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία.

Η σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ έγινε στο πλαίσιο εντολής που δόθηκε προς τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. από τον επίτροπο Ενέργειας κ. Γκ. Ετινγκερ για την υποβολή ειδικής έκθεσης μέχρι το τέλος Αυγούστου, σχετικά με τη διεξαγωγή stress tests ενόψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα. Η πρωτοβουλία αυτή του επιτρόπου είναι ενδεικτική των ανησυχιών της Ε.Ε. για την κλιμάκωση της κρίσης με την Ουκρανία και τις επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς το 60% των εξαγωγών της Ρωσίας προς την Ευρώπη διέρχεται μέσω του δικτύου της Ουκρανίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο επίτροπος έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τους και το ακραίο σενάριο της διακοπής του αερίου απευθείας από τη Ρωσία, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο κ. Πούτιν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι προετοιμάζεται η ειδική έκθεση όπου θα περιγράφονται οι ενδεχόμενες επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα του φυσικού αερίου αλλά και στο σύνολο του συστήματος παραγωγής ισχύος.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, καθώς αντιπροσωπεύει περίπου το 65% της ετήσιας εγχώριας ζήτησης. Το 2013 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. κ.μ. αερίου, εκ των οποίων περίπου τα 2 δισ. προήλθαν από τη Ρωσία μέσω της Βουλγαρίας που αποτελεί προέκταση του ουκρανικού συστήματος αγωγών. Η Ελλάδα προμηθεύεται επίσης αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας (750 εκατ. κ.μ. ετησίως) και υγροποιημένο (LNG) από την Αλγερία (500 εκατ. κ.μ. ετησίως) μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
Δεδομένης της αυξημένης εξάρτησης από τη Ρωσία, τα προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς θα είναι αναπόφευκτα σε περίπτωση διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου. Οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν και το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, η παραγωγή του οποίου στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο φυσικό αέριο.

Στον τομέα των μεταφορών, λόγω της κρίσης οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή από 3,5 σε 5,5 ημέρες, δυσκολεύοντας τη γρήγορη μετακίνηση ευπαθών εμπορευμάτων και αυξάνοντας το σχετικό κόστος. Το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με τη Ρωσία και το 20% περιστασιακά, αναλoγία ικανή να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο σε περίπτωση κυρώσεων. Από ενδεχόμενη επιδείνωση των όρων μεταφοράς, θα πληγούν κλάδοι που εξάγουν ευπαθή προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας-λαβρακίου, με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρείες. Παράλληλα, η ρωσική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ελληνες εξαγωγείς κονσερβοποιημένου ροδάκινου, καθώς απορροφά το 15% του συνόλου των εξαγωγών μας.

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ανέφεραν ότι ο τουρισμός προς τη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα από 10% έως 30%. Ως γνωστόν, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών το 2013 υπερέβησαν το 1,4 εκατ. έναντι 1 εκατ. το 2012, σημειώνοντας αύξηση 45,87%. Το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας μας το 2013 έφτασε τα 1,342 δισ. ευρώ, αφού κάθε Pώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr 
Περισσότερα στο:
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/778592/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/portokali-synagermos-gia-tis-epiptwseis-apo-th-rwso-oykranikh-krish






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου