2 Αυγούστου 2014

Moody’s: Αναβάθμισε κατά 2 βαθμίδες την Ελλάδα

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, προέβη αργά την Παρασκευή η Moody’s, διατηρώντας «σταθερές» τις προοπτικές (outlook) της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε σε Caa1, από Caa3 προηγουμένως, την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, συγκλίνοντας με τους άλλους δύο 
(S&P και Fitch) σημαντικούς οίκους αξιολόγησης.

Η Moody΄s απέδωσε την κίνησή της αυτή στους παρακάτω παράγοντες:
- Τη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομική θέσης της Ελλάδας κατά το τελευταίο έτος, αλλά και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
- Τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας, με βάση τόσο την κυκλική ανάκαμψη όσο και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Τη μείωση του βάρους από τόκους αλλά και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το έλλειμα του προϋπολογισμού θα υποχωρήσει στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 0,4% φέτος και στο 1,2% το 2015.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος οίκος αναβάθμισε την Πορτογαλία σε «Ba1» σε μία κίνηση περαιτέρω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Πηγή: www.capital.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου