30 Αυγούστου 2014

Ξαναρχίζει η διαδικασία για την εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη ρωσική «επιθετικότητα», δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο - κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε επίσης την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 17 δισεκ. δολαρίων, που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στη χώρα του, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για το τεράστιο κόστος του πολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.

Πράγματι, το ΔΣ του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή, την εκταμίευση της νέας δόσης 1,4 δισεκ. δολάρια του δανείου, παρά «τους αυξημένους κινδύνους» οι οποίοι συνδέονται με τις εντάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την εμπλοκή της Ρωσίας που καταγγέλλουν το Κίεβο και η Δύση, αλλά και τις «αποκλίσεις» από τους οικονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στο Κίεβο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.tovima.gr και www.ethnos.gr

1 σχόλιο: