28 Νοεμβρίου 2014

Εγκαταλελειμμένα κτίρια: Μεταξύ μπουλντόζας και... αξιοποίησης

Δήμοι και ιδιώτες, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα μπορούν να αναλάβουν τη διαχείριση ή και την κυριότητα ενός εγκαταλελειμμένου ακινήτου, να το αξιοποιήσουν, να το μετασκευάσουν, να το μισθώσουν ή ακόμα και να το πουλήσουν. Αυτά προβλέπει σχέδιο νόμου που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το "Έθνος", το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση σε ειδική συνάντηση των αρμοδίων υπουργών την ερχόμενη Πέμπτη. 

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα κατεδάφισης εγκαταλελειμμένου κτιρίου (μερική ή ολική), εφόσον αυτό έχει αναγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια ή είναι ερειπωμένο και επικίνδυνο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είτε αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των κτιρίων είτε αδρανούν.
Στις περιπτώσεις αυτές ο δήμος, ύστερα από δικαστική διαδικασία, αναλαμβάνει τη διαχείριση και αξιοποίηση του ακινήτου για 50 χρόνια, ενώ έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει τα δικαιώματά του σε ιδιώτη επενδυτή. Με την πάροδο της περιόδου αυτής το ακίνητο μπορεί να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη.
Μετά 10 χρόνια, αν δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης, το κτίριο περιέρχεται στην κυριότητα του δήμου. Αν ο ιδιοκτήτης εμφανιστεί μέσα σε τρία χρόνια από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που αποδίδει το ακίνητο στον δήμο, η κυριότητα επανέρχεται σε αυτόν.

Μία συν πέντε προϋποθέσεις θέτει η νέα ρύθμιση προκειμένου ένα ακίνητο να θεωρηθεί εγκαταλελειμμένο:
Είτε είναι ημιτελές μέχρι το στάδιο των επιχρισμάτων (δηλαδή μέχρι το σοβάτισμα) και δεν έχει γίνει καμία εργασία για την αποπεράτωσή του κατά τα τελευταία 15 χρόνια
Ή ισχύουν αθροιστικά οι παρακάτω (και υποχρεωτικά οι δύο πρώτες) προϋποθέσεις:
  • Δεν έχει υποστεί καμία συντήρηση τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια και έχει ανάγκη από εκτεταμένη επισκευή.
  • Η εξωτερική του εμφάνιση καθώς και του περιβάλλοντος χώρου παρουσιάζουν εικόνα ερείπωσης ή έχει εκδοθεί πρωτόκολλο επικίνδυνου και ετοιμόρροπου κτιρίου.
  • Αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια και είναι εστία παραβατικότητας.
  • Δεν διαθέτει ενεργή σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.) κατά τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.
  • Δεν κατοικείται ή δεν χρησιμοποιείται για νόμιμη δραστηριότητα και δεν έχει ενοικιαστεί για τουλάχιστον ένα έτος ή δεν έχει προωθηθεί στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση τα τελευταία 3 έτη.

Επίσης, κενό χαρακτηρίζεται το ακίνητο που δεν κατοικείται ή δεν χρησιμοποιείται νομίμως, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και χρειάζεται επισκευές σε ποσοστό 15%. 

Πηγή: www.ethnos.gr
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο: 

Μεταξύ μπουλντόζας και... αξιοποίησης 1.800 κτίρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου