25 Νοεμβρίου 2014

Ο Σκλαβενίτης εξαγοράζει τις εταιρείες Μάκρο και Χαλκιαδάκης

Αλλάζει σε επιθετική η πολιτική της εταιρείας «Σκλαβενίτης». Μετά την εξαγορά του 60% της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης», που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών, αποκτά τώρα και τη γερμανική εταιρεία Makro Greece, κάνοντας μέσα σε λίγους μήνες κάποια εντυπωσιακά βήματα στον κλάδο του εμπορίου. 

Ειδικότερα η εταιρεία Σκλαβενίτης, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που χαρακτηριζόταν μέχρι πρόσφατα από συντηρητική πολιτική και οι δραστηριότητές της περιορίζονταν στο λιανικό εμπόριο και σχεδόν μόνο στην Αττική, εισέρχεται με την εξαγορά της Makro Cash & Carry Greece στην ειδική κατηγορία χονδρεμπορίου που συνίσταται στη διάθεση προϊόντων σε επαγγελματίες με τη μορφή του σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Σκλαβενίτης φέρεται να εξασφάλισε τα απαιτούμενα κεφάλαια (εκτιμώνται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ) για την εξαγορά της Makro από την εταιρεία Grivalia Properties. Η Grivalia λέγεται πως θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω της απόκτησης από τη Σκλαβενίτης ακινήτων της τελευταίας με το μοντέλο sale and leaseback (η Σκλαβενίτης θα πουλήσει ακίνητά της στην Grivalia και θα τα επαναμισθώσει).

H Makro διαθέτει σήμερα 12 καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Βόλο, Χανιά, Ιωάννινα και Καλαμάτα, εκ των οποίων τα τρία είναι drive in. Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1992 και το 2013 πραγματοποίησε πωλήσεις κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία Σκλαβενίτης με την εξαγορά του 60% της συμμετοχής του Βερόπουλου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Χαλκιαδάκης», που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, επεκτείνεται και εκτός Αττικής. Εξάλλου το 2015 αναμένεται να λειτουργήσει και το κατάστημά της στην Κόρινθο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά η εταιρεία Σκλαβενίτης είχε αποκτήσει μέσω εξαγορών 5 καταστήματα της αλυσίδας Μπαλάσκας, 4 καταστήματα της αλυσίδας Δούκας και 9 καταστήματα της αλυσίδας EXTRA Πρώτα και Φθηνά. Είχε προηγηθεί παλαιότερα η απόκτηση 9 καταστημάτων της αλυσίδας Ατλάντικ και η εξαγορά 18 καταστημάτων της αλυσίδας Παπαγεωργίου.

Έτσι ενώ σήμερα η Σκλαβενίτης αριθμεί 110 καταστήματα στην Αττική, το δίκτυο αυτό αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες τόσο γεωγραφικά και αριθμητικά όσο και σε επίπεδο προϊόντων. Εκτός απροόπτου, το κλείσιμο της φετινής χρονιάς θα βρει την αλυσίδα Σκλαβενίτης να αριθμεί κοντά στα 160 καταστήματα. Με την ενσωμάτωση των πωλήσεων της Makro και της Χαλκιαδάκης, ο συνολικός τζίρος της Σκλαβενίτης θα εμφανιστεί σημαντική ενισχυμένος. Θέτει έτσι σοβαρή υποψηφιότητα να καταστεί ο Νο 2 λιανεμπορικός όμιλος της χώρας (σήμερα αυτήν τη θέση την κατέχει η ΑΒ Βασιλόπουλος), αμέσως μετά τον όμιλο Μαρινόπουλου. 

Πηγές: Στοιχεία από euro2day.gr και kathimerini.gr 

1 σχόλιο:

  1. Υπεγράφη η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 60% του συνόλου των μετοχών της ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ από την Ι. & Σ. ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ, με πωλητή την ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.
    Η ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. διαθέτει σήμερα 38 καταστήματα στην Κρήτη, με κύκλο εργασιών κατά το 2013, 132 εκατ. ευρώ και απασχολεί 940 εργαζομένους.
    Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή