29 Νοεμβρίου 2014

Διχοτόμηση προτείνει ο Economist αν αποτύχουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό;

Όλο και πιο συχνά είναι πλέον τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο που εμφανίζουν άμεσα ή έμμεσα τη διχοτόμηση ως την ενδεδειγμένη "λύση" του κυπριακού προβλήματος. Στη δεύτερη περίπτωση μάλλον μπορεί να ενταχθεί και το άρθρο του νέου τεύχους του περιοδικού Economist.

«Ανεξέλεγκτο ή αδύνατο να λυθεί;» είναι το ερώτημα που κατ' αρχήν διατυπώνει ο αρθρογράφος του Economist κάνοντας σαφές πως οι ελπίδες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος αρχίζουν να μοιάζουν μη ρεαλιστικές.

Αφού τονίζει την αδιαφορία του διεθνούς παράγοντα: «ενώ οι χώρες της ΕΕ επικρίνουν δυνατά τη Ρωσία για τη δημιουργία ψυχρών συρράξεων στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, είναι πιο σιωπηλές για τη δική τους περίπτωση της Κύπρου, μια χώρα-μέλος με έναν μη αναγνωρισμένο τουρκοκυπριακό βορρά».

Εκφράζει τον "σκεπτικισμό" του για την ευόδωση των συνομιλιών στην Κύπρο: «Η πικρή εμπειρία συνιστά σκεπτικισμό για τις συνομιλίες στην Κύπρο. Παρόλα αυτά ένας έκτος γύρος είναι σε εξέλιξη», παρατηρεί το περιοδικό αναφερόμενο συνοπτικά στην Κοινή Διακήρυξη του Φεβρουαρίου και στον διορισμό του νέου Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών.

Αμφιβάλει στο κατά πόσο οι νεότερες εξελίξεις (τα οικονομικά δεινά της Κύπρου και η ανακάλυψη υδρογονανθράκων) μπορούν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της ομοσπονδιακής λύσης. Ειδικότερα για το αέριο επισημαίνει πως "έχει γίνει τώρα ένα ακόμα εμπόδιο", αναφέροντας τη δραστηριότητα του τουρκικού Barbaros και την απόφαση του Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του τις συνομιλίες. Φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει "προκλητικά" τα κυπριακά σχέδια αξιοποίησης του αερίου "χωρίς αγωγό προς την Τουρκία".

Προβάλει εναλλακτικές προτάσεις για δυο χωριστά κράτη ή διχοτόμηση: Κάνει αναφορά σε πρόταση του International Crisis Group για δύο χωριστά κράτη εντός της ΕΕ, καθώς και στις απόψεις που διατυπώνονται σε ένα νέο βιβλίο υπό τον ακαδημαϊκό του LSE Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ. Οι περισσότεροι από αυτούς που δίνουν τη δική τους εκτίμηση με τη συμμετοχή τους στο βιβλίο εκφράζουν σκεπτικισμό για την προοπτική λύσης και πολλοί προτείνουν μία πιο χαλαρή ομοσπονδία ή ακόμα και διχοτόμηση.

Προωθεί (εμμέσως πλην σαφώς), μετά από όλα τα παραπάνω, την "άποψή" της διχοτόμησης, που εντέχνως αποδίδει στον κ. ο κ. Άιντα (τον 25ο απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο), επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματά της: Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Άιντα λέει ότι αν και η ομοσπονδία είναι η καλύτερη λύση, καμία λύση δεν είναι η χείριστη, εννοώντας ότι ίσως απαιτηθεί να δοκιμαστεί κάτι διαφορετικό. «Η διχοτόμηση θα άνοιγε ξανά τα 'σύνορα', θα επέτρεπε την επιστροφή περισσότερων περιουσιών και γης (συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων) στους Ελληνοκύπριους και θα τερμάτιζε τη «διεθνή απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Αν αποτύχουν οι τελευταίες συνομιλίες, ίσως έρθει η ώρα της». Έτσι καταλήγει το άρθρο του Economist.

Πηγή: Στοιχεία από άρθρο στο kathimerini.com.cy 28.11.2014
Το σχετικό άρθρο στο:
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=190620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου