27 Νοεμβρίου 2014

Πετρέλαιο: Αμετάβλητη διατηρεί την παραγωγή ο ΟΠΕΚ. Πτώση στην τιμή του

Αμετάβλητη αποφάσισαν να διατηρήσουν την παραγωγή τους τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Άλι Σαλέχ αλ-Ομαΐρ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του καρτέλ στη Βιέννη. Έτσι, η παραγωγή διεθνώς θα διατηρηθεί στα 30 εκ. βαρέλια/ημέρα. 

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα η τιμή του αργού να "κατρακυλά" κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, στις 18:21, η τιμή του αργού στα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου σημειώνει απώλειες 5,8% δολάρια στα 69,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του brent στο αντίστοιχο συμβόλαιο υποχωρεί κατά 6% στα 73,09 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% περίπου από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω αφενός της μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης και αφετέρου λόγω της αύξησης της παραγωγής από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα των ΗΠΑ.

Πάντως τους τελευταίους μήνες όλο και πληθαίνουν οι φήμες που μιλούν ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου εντάσσεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας με στόχο την άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσία και το Ιράν.

Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr
>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου