24 Νοεμβρίου 2014

Καταργείται η άδεια λειτουργίας για 900 περίπου επαγγέλματα

Ένα πρώτο βήμα, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, έγινε σήμερα με την ανακοίνωση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα, ότι καταργείται η άδεια λειτουργίας που αφορά 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, που σχετίζονται με 897 επαγγέλματα. Η απόφαση αφορά το 25% των οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι ωφελούμενοι κλάδοι και επαγγέλματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας".

Όπως αναφέρθηκε, έχει προηγηθεί μελέτη για τις δραστηριότητες που δεν χρειάζεται να υπάρχει άδεια. Θα γίνεται έναρξη εργασιών με μια απλή αναγγελία στο ΓΕΜΗ και θα ακολουθεί ο έλεγχος. Όμως, καταργείται το στάδιο της αδειοδότησης για τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων, δημιουργούνται γενικοί όροι λειτουργίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, δίνεται η δυνατότητα αυτοσυμμόρφωσης της επιχείρησης ή και της πιστοποίησης τρίτου, διατηρείται η εκ των προτέρων αδειοδότηση μόνο με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και ενισχύονται οι έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Οι 103 βιομηχανικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τη διεθνή στατιστική ταξινόμηση, καταλαμβάνουν 7 τομείς, 24 κλάδους, 67 ομάδες, 129 τάξεις, 408 κατηγορίες και 897 υποκατηγορίες.

Η εξοικονόμηση χρόνου για τον πολίτη θα είναι τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, μείωση κόστους (παράβολα από 60 μέχρι 1.500 ευρώ), άμεση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου και δραστικός περιορισμός της ανάγκης επαφής με τη διοίκηση. Για τη δημόσια διοίκηση, το όφελος είναι η απαλλαγή από μεγάλο μέρος του διαχειριστικού βάρους και αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού σε ουσιαστικής μορφής ελέγχους.

Με βάση τον σχετικό ψηφισμένο νόμο, έως τις 8 Ιανουαρίου 2015 έπρεπε να έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με περιθώριο να έχει ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2015 η διαδικασία συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων για τη συνολική μεταρρύθμιση στο σύστημα αδειοδότησης.

«Αυτό το πρώτο βήμα καταργήσεων αφορά περίπου 900 δραστηριότητες και είναι μόνο για τη μεταποίηση. Δηλαδή, αφορά μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν στο άμεσο μέλλον πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που τίθεται μπροστά η παραγωγή και όχι η κατανάλωση» είπε ο γενικός γραμματείας Βιομηχανίας, Γιώργος Στεργίου και σημείωσε ότι θα γίνουν μελέτες και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού ρίσκου. 


Πηγές:www.kathimerini.gr και www.skai.gr 24.11.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου