21 Νοεμβρίου 2014

Deloitte: Αβεβαιότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του φορολογικού συστήματος

 Το σημαντικότερο πρόβλημα κάθε φορολογικού συστήματος, αυτό που διώχνει τις εταιρείες, τις επενδύσεις, τα φορολογικά έσοδα και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Deloitte, είναι η αβεβαιότητα. Αντίθετα σημαντικότερος παράγοντας για το αν και που θα επενδύσουν οι εταιρείες, θεωρείται η φορολογική βεβαιότητα. 

Οι δύο σημαντικότεροι λόγοι που προκαλούν τη φορολογική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι: Οι συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας και οι αμφισημίες, αδυναμίες και αλλαγή απόψεων από τη φορολογική διοίκηση. 

Από την άλλη πλευρά, φορολογική βεβαιότητα, απλό φορολογικό σύστημα, προβλέψιμες και συνεργάσιμες φορολογικές αρχές, παροχή φορολογικών κινήτρων διαμορφώνουν το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον.





Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Deloitte, τα πιο προβληματικά φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη τα έχουν οι: Πολωνία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Ειδικότερα το ελληνικό φορολογικό σύστημα θεωρείται από τους επικεφαλής των περίπου χιλίων εταιρειών που απάντησαν στην έρευνα ως ένα από τα πιο προβληματικά στην Ευρώπη.

Οσον αφορά τη φορολογική ελκυστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, στην κορυφή κατατάσσονται η Ολλανδία και η Βρετανία και ακολουθούν με σημαντική διαφορά Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία. Ιταλία και Ρωσία θεωρούνται προβληματικές εξαιτίας των συχνών νομοθετικών αλλαγών, της αμφισημίας και των αντικρουόμενων απόψεων της διοίκησης σχετικά με φορολογικά θέματα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο:
Τα καλύτερα και τα χειρότερα φορολογικά συστήματα στον κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου