26 Νοεμβρίου 2014

Στην κοινοπραξία Fraport – Slentel τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ προβλέπει η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ. Δεσμεύεται για επενδύσεις 330 εκατ. στην τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. στην 40ετία. Ικανοποίηση στο Ταμείο από τις εξελίξεις. 

Εφάπαξ τίμημα, εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα αλλά και δέσμευση για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων κατά την διάρκεια της 40ετούς παραχώρησης περιλαμβάνει η πρόταση της κοινοπραξίας FRAPORT AG- SLENTEL Ltd, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Το κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο από ελληνικής πλευράς μετέχει ο Όμιλος Κοπελούζου, προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. ενώ σε κάθε χρόνο θα καταβάλλει ως μίσθωμα ποσό 22,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ότι αφορά την υλοποίηση των επενδύσεων ο προτιμητέος επενδυτής δεσμεύεται ότι κατά την διάρκεια της πρώτης τετραετίας της παραχώρησης των αεροδρομίων θα επενδύσει ποσά 330 εκατομμυρίων ευρώ για την βελτίωση και την αναβάθμιση των περιφερειακών αερολιμένων.

Στον ορίζοντα των 40 ετών που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η παραχώρηση, η κοινοπραξία FRAPORT AG- SLENTEL Ltd δεσμεύεται να υλοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση τόσο στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στα συναρμόδια υπουργεία καθώς η επιτυχία του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θεωρούνταν κρίσιμης αφού σε αυτά αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων οι προοπτικές για την μελλοντική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Ο προτιμητέος επενδυτής αξιολόγησε σχεδόν ισάξιες τις δύο ομάδες αεροδρομίων καθώς για την πρώτη ομάδα στην οποία περιλαμβάνονται οι αερολιμένες: Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου και Καβάλας προσέφερε εφάπαξ τίμημα 609 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τι υψηλότερο στα 625 εκατομμύρια ευρώ ήταν το τίμημα για την δεύτερη ομάδα αεροδρομίων στην οποία περιλαμβάνονται οι αερολιμένες: Ρόδου, Κω, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου και Μυτιλήνης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η προσφορά των FRAPORT AG- SLENTEL Ltd ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πασχάλης Μπουχώρης, είπε: «Η παραχώρηση θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών, μέσα από την καλύτερη συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μέσα από αυτή την ιδιωτικοποίηση δεν αναβαθμίζονται μόνο τα αεροδρόμια αλλά ενισχύεται το τουριστικό προϊόν της χώρας».

Πάντως η γερμανική Fraport σημειώνει πως εάν τελικά αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων, τα κέρδη της θα δεχτούν αρχικά πλήγμα και εκτιμά τις ζημιές περίπου στα 100 εκατ. ευρώ την πρώτη τριετία. 


Πηγή: www.euro2day.gr 
περισσότερα στο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου